logo F1online.sk

Norris priznal, že on aj jeho priateľka čelia vyhrážkam smrťou

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková30. 6. 2022

Jazdec McLarenu Lando Norris krátko pred domácimi pretekmi médiám prezradil, že sa mu na sociálnych sieťach vyhrážajú smrťou. Hrubým nadávkam takisto čelí aj jeho priateľka Luisinha Oliveira. Zaradil sa tak medzi mnohých ľudí, ktorí čoraz dôraznejšie upozorňujú na negatívnu stránku sociálnych sietí a ich vplyv na mentálne zdravie.

Norris na vlastnej koži cíti, že na sociálnych sieťach existuje veľký počet ľudí, ktorí dokážu zájsť naozaj ďaleko. „Občas sa mi vyhrážajú smrťou. Nerobí sa proti tomu dosť, je to ťažké.“

„Keby som videl tieto vyhrážky, keď som v F1 len začínal, malo by to na mňa väčší účinok, ale teraz sa tomu musím len smiať. Nie smiať sa na vyhrážkach smrťou, ale na tých hlúpych komentároch, ktoré ľudia vymýšľajú a veciach, ktoré sa snažia vytvoriť, aby upútali pozornosť. Chcem pretekať, cestovať po svete, spoznávať nových ľudí a mať nové zážitky – a oni svoj život vyplytvajú len na to, aby sedeli za počítačom vo svojej izbe, kde sa snažia niekoho zničiť, otravovať a šikanovať,“ nedáva si servítku pred ústa mladý pretekár.

Problém sa netýka len samotného Landa. Po tom, ako zverejnil vzťah s 22-ročnou portugalskou modelkou, ani jej sa nevyhli vyhrážky smrťou. „To množstvo nenávistných stránok namierených proti nej je hrozné. Hlavne na Instagrame a Twitteri. Nie je to pre ňu jednoduché, nakoľko nepochádza z prostredia Formuly 1. Viedla celkom normálny život a zrazu má veľké množstvo sledovateľov, takže si musí dávať väčší pozor na to, čo hovorí a robí.“

„Je pre ňu ťažké si na to zvyknúť. V tých nižších sériách si tým človek tak trochu pomaly prechádza a učí sa prispôsobovať – od Formuly 4 až po Formulu 1. Ale prejsť od toho, že ste nikdy nesledovali preteky Formuly 1 k tomu, že ste zrazu v svetle reflektorov, je nesmierne ťažké a potom musíte čítať aj to množstvo komentárov. Chcem ju pred tým ochrániť,“ vyzýva Norris.

Pokiaľ ide o to, s čím sa musí vyrovnávať on sám, 22-ročný jazdec hovorí, že na internete sa mu dostáva veľa kritiky od ľudí buď za samotný výkon v pretekoch alebo kvôli tomu, ako sú interpretované jeho správy vo vysielačke. Podľa vlastných slov to sakramentsky neznáša. „Veľa komentárov sa týka môjho pretekania a obvinení, že sa s rôznymi jazdcami zaobchádza rozlične. Len preto, že som Brit a jazdím v britskom tíme, si všetci myslia, že sa pri mne nedá zbaviť zaujatosti.

„A potom sú tu veci, ktoré poviem vo vysielačke. Dávam len normálnu otázku, ale pretože dýcham trochu rýchlejšie, vždy to vyznie, akoby som sa sťažoval,“ dodal pilot McLarenu.