logo F1online.sk

Tri roky vo Williamse boli príliš dlho, povzdychol si Russell

George Russell
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 6. 2022

George Russell dostal po troch rokoch pôsobenia vo Williamse šancu ukázať svoje schopnosti v top tíme. Čakanie to bolo dlhé, miestami sa zdalo priam nekonečné a dnes britský pretekár už nijak neskrýva, že v Grove prežíval sklamanie. Tím sa skrátka nedokázal vyhrabať zo svojich problémov tak rýchlo, ako si on i Mercedes mysleli.

Zohnať miesto na štartovom rošte nebola pre Russella jednoduchá úloha. S pomocou PowerPointovej prezentácie a niekoľkých ústupkov sa to však Georgeovi napokon podarilo. Ako sám neskôr spomínal, s Williamsom podpísal „vodotesnú“ trojročnú zmluvu, kde bola každá jedna podmienka nastavená v prospech stajne z Grove.

Bolo to skrátka buď – alebo. Buď podpíšeš s Williamsom takýto kontrakt alebo nebudeš vo Formule 1 vôbec. Russell teda podpísal, no s odstupom času priznáva, že jeho očakávania boli na konci roka 2018 odlišné.

„Myslím, že Mercedes mi vždy veril – to je niečo, v čom som mal veľké šťastie, pretože sa ma nikdy nesnažili skúšať a testovať, či za danej situácie vydržím a nevybuchnem. Chcú vám pomôcť zlepšovať sa a naplniť svoj potenciál,“ povedal Russell v podcaste Beyond the Grid, kde bol naposledy hosťom Toma Clarksona.

„Myslím si však, že keď sme v roku 2018 podpísali s Williamsom, čo bol tím, ktorý v posledných rokoch bojoval o pódiá a skončil postupne na treťom, treťom a piatom mieste v Pohári konštruktérov – potom síce mali veľmi zlý rok 2018, kedy skončili poslední –, ale hovorili sme si, že toto bol v tom čase tím, ktorý sa dokáže odraziť a vrátiť do poschodí medzi tretím a piatym miestom,“ spomína dnes už pilot Mercedesu.

„Všetci sme sa teda do istej miery zhodli, že tri roky sú dobré časové obdobie pre boj o body, možno aj pódiá. Pri spätnom pohľade si však hovorím, že jazdiť tri roky osamotený na chvoste bolo príliš dlho,“ dodal Russell.

Počas prvých dvoch sezón jeho pôsobenia získal Williams v súčte len jeden bod a stabilne sa umiestňoval na chvoste. Rok 2019 bol po výkonnostnej stránke veľmi slabý, rok 2020 o trochu lepší a až v roku 2021 dokázal získať aspoň 23 bodov. Aj vtedy však často ťažil z nepredvídateľných okolností.

„Bohužiaľ, Claire Williamsová urobila pri vyjednávaní o tej zmluve veľmi dobrú prácu,“ povzdychol si Russell. Ten však jedným dychom dodáva, že „povýšenie“ do Mercedesu prišlo v správnom čase.

„Keď sa na to pozerám s odstupom času, hovorím si, že pripojiť sa k Mercedesu v roku 2021 alebo dokonca 2020 by bolo nesmierne ťažké. Postaviť sa Lewisovi v aute, ktoré sa vyvíjalo tak, aby sedelo jeho jazdeckému štýlu a bolo v podstate jeho dieťaťom… Toto je však nový začiatok, nepopísaný list papiera a každý začína od nuly. Povedal by som teda, že práve toto je zrejme ten správny čas,“ povedal Russell.

Súvisiace články