logo F1online.sk

Piquet sa Hamiltonovi ospravedlnil: Mrzí ma to, ale takto som to nemyslel

Nelson Piquet
© Twitter/Williams Racing
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 6. 2022

Trojnásobný majster sveta Nelson Piquet reaguje na kontroverziu, ktorá sa v ostatnom čase spustila v súvislosti s jeho vyjadreniami. Brazílčan ešte v novembri 2021 v interview, ktorého časť uzrela svetlo sveta až teraz, nazval Lewisa Hamiltona slovíčkom „neguinho“, čo môže, ale nemusí mať rasový podtón. Nelson sa teraz sedemnásobnému šampiónovi ospravedlňuje, no dodáva, že jeho slová nemali rasový podtext.

Táto téma bude v priebehu britského víkendu veľmi živá a zároveň s Piquetovým ospravedlnením prišla britská BBC s informáciou, že Nelsonovi bude odopretý vstup do padoku, čo je výsada, ktorú ako bývalý jazdec a majster sveta požíva. Nevieme ešte, či na toto avizované rozhodnutie bude mať nejaký vplyv skutočnosť, že sa majster sveta z rokov 1981, 1983 a 1987 verejne ospravedlňuje a dodáva, že jeho slová v žiadnom prípade nemali rasový podtext.

„Rád by som objasnil reči, ktoré kolujú v médiách o mojich vyhláseniach z jedného minuloročného rozhovoru,“ začína Piquetovo tlačové stanovisko.

„Čo som povedal, nebolo práve premyslené a nijako sa za to neobhajujem, ale chcem objasniť, že použitý výraz je výraz, ktorý sa v brazílskej portugalčine bežne používa ako synonymum pre slovíčko ‚chlap‘ alebo ‚človek‘ a nikdy som nemal v úmysle použiť ho ako urážku.“

„Nikdy by som nepoužil slovíčko vo význame, ktoré mi bolo v niektorých prekladoch vyčítané. Dôrazne odmietam akékoľvek náznaky, že som toto slovíčko použil s cieľom zneuctiť jazdca kvôli farbe jeho pleti,“ vyhlásil Piquet.

„Z celého srdca sa ospravedlňujem každému, koho to zasiahlo, vrátane Lewisa, ktorý je neuveriteľný jazdec, avšak preklad od niektorých médií, ktorý teraz koluje na sociálnych sieťach, nie je správny. Diskriminácia nemá žiadne miesto v F1 alebo v spoločnosti a rád v tejto súvislosti svoje myšlienky objasním,“ dodal Piquet.

Doplníme…