logo F1online.sk

Hamiltonovi sa dostalo veľkej podpory. Čo vlastne „neguinho“ znamená?

Lewis Hamilton a George Russell
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 6. 2022

Ako sa dalo očakávať, kontroverzia okolo vyjadrení trojnásobného majstra sveta Nelsona Piqueta na adresu Lewisa Hamiltona sa okamžite rozbehla na plné obrátky. Tábor majstra sveta z rokov 1981, 1983 a 1987 zatiaľ mlčí a nevyslal ani slová obhajoby, ani ospravedlnenia. Vyjadrení na Lewisovu adresu však bolo viac ako dosť.

Kontroverzia okolo brazílskeho slovíčka „neguinho“, ktorého sa Nelson dopustil, bude ešte nejaký čas doznievať. Tento výraz môže, ale nemusí v portugalčine znamenať „malý ne*er“. „Jedná sa o brazílsky slangový výraz pre ‚ne*ra‘, ale v Brazílii ho používame pre černochov, ale aj belochov ako pozdrav priateľa. V Brazílii to nie je urážlivé slovo, ale niekedy ním môže byť,“ uvádza známy portál Urban Dictionary.

Ako to už pri rasistických výrazoch býva, fungujú oboma smermi. Nelson Piquet, mimochodom veľký podporovateľ brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara (v tejto krajine nie je úplne obvyklé, keď rodák z Rio de Janeiro podporuje kandidáta zo São Paula) je však známy svojim pomerne útočným slovníkom na adresu Lewisa Hamiltona, ktorý len umocnil fakt, že jeho dcéra Kelly aktuálne chodí s Maxom Verstappenom.

Slovíčko „neguinho“ teda môže byť v Brazílii vnímané ako priateľské potľapkanie, avšak v kontexte predošlých vyjadrení Nelsona na Lewisovu adresu to tak nie každý vníma.

„Je to viac než len jazyk. Toto archaické mentálne nastavenie sa musí zmeniť a nemá v našom športe miesto. Takéto postoje ma sprevádzajú a útočia na mňa po celý môj život. Mali sme dosť času sa z toho poučiť, teraz je čas konať,“ napísal na sociálnych sieťach Lewis Hamilton.

Pridali sa k nemu aj jeho súperi a kolegovia z padoku, ktorí Lewisovi vyslali množstvo slov plných podpory alebo, ako napríklad Lando Norris či Nicholas Latifi, vyjadrili podporu aspoň zdieľaním príspevku.

„Veľký rešpekt pred Lewisom,“ napísal George Russell. „Pre tento šport urobil viac než ktorýkoľvek jazdec v histórii, a to nielen na trati, ale aj mimo nej. Skutočnosť, že on i mnohí ďalší sa musia stále vyrovnávať s takýmto správaním, je niečo neakceptovateľné. Všetci sa musíme spoločne postaviť proti akejkoľvek forme diskriminácie.“

S veľmi pekným príspevkom sa pripojil aj pilot Ferrari Charles Leclerc. „Lewisa poznám, odkedy som prišiel do Formuly 1. Vždy bol ku mne aj ku všetkým naokolo nesmierne úctivý. Tieto hodnoty by mali byť pre všetkých ľudí na svete štandardom. Takéto vyjadrenia na jeho adresu nesmú byť tolerované a mali by sme sa usilovať o rozmanitejší šport. Musíme sa zbaviť diskriminácie a rasistického slovníka nielen v našom športe, ale v spoločnosti ako takej.“

„Akýkoľvek rasistický alebo diskriminačný slovník nemá absolútne žiadne miesto v našom športe ani v našej spoločnosti. Čo je veľa, to je veľa,“ napísal Esteban Ocon.

„V priebehu tých rokov som s Lewisom pracoval a strávil s ním nejaký čas. Viem, aký milý človek to je. Vždy úprimný a úctivý ku všetkým naokolo. Pre Formulu 1 toho urobil strašne veľa a sme hrdí, že stojí v čele nášho boja za rozmanitosť a začlenenie v motoršporte. Stojím pri Lewisovi v jeho úsilí urobiť z tohto športu lepšie miesto,“ dodal pilot Alpinu.

„Stojím pri Lewisovi a motoristickej komunite v boji proti akejkoľvek forme rasizmu, diskriminácie a predsudkov,“ napísal stručne prvý Číňan v F1 Kuan-jü Čou.

A čo viac, v spoločnom stanovisku sa pridali aj šéfovia desiatky súčasných tímov. „Diskriminačný alebo rasistický jazyk je neprijateľný a nemá v spoločnosti žiadne miesto. Lewis je neuveriteľným vyslancom nášho športu a zaslúži si úctu. Jeho neúnavné úsilie o diverzitu a začlenenie je lekciou pre mnohých a takisto niečím, k čomu sme sa v F1 zaviazali.“

O slovách podpory, ktoré boli vyslané pilotovi Mercedesu by sme mohli hovoriť dlho, ale dôležitejšie teraz je, či bude mať Piquetovo počínanie aj nejaké reálne následky. Ako trojnásobný majster sveta a legenda tohto športu totiž požíva niektoré výsady, o ktorých môžu bežní smrteľníci len snívať. Napríklad má voľný vstup do padoku F1 v priebehu podujatia.

Niektorí síce volajú po bezpodmienečnom a doživotnom zákaze pre Brazílčana, avšak niektoré zdroje naznačujú, že sa bude od Nelsona vyžadovať „iba“ ospravedlnenie. Zákaz vraj dostane v prípade, že sa Lewisovi neospravedlní.