logo F1online.sk

Rozhodne sa o nových technických pravidlách pre motory už v najbližších dňoch?

Predné krídlo Mercedesu, ilustračné
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 6. 2022

Prijatie nových technických pravidiel pre pohonné jednotky sa odďaľuje. Od pôvodného januárového termínu sa to postupne posúvalo a najnovšie sa hovorí, že nové predpisy pre motory by tímy mohli do rúk dostať až po skončení letnej prestávky. Podľa všetkého však ešte existuje šanca, že sa tak stane skôr.

Príbeh okolo nových pravidiel zaujíma verejnosť z viacerých dôvodov. Tým hlavným je však skutočnosť, že s nimi je spojený príchod nemeckých automobiliek Audi a Porsche (a možno aj niektorých ďalších) do Formuly 1.

Práve tie majú tlačiť na to, aby sa hlasovalo čo najskôr a mohli sa vrhnúť do práce. Z padoku už presakujú správy, že netrpezlivý začína byť aj Stefano Domenicali, ktorý vyvíja tlak na FIA a jej prezidenta Mohameda bin Sulajema. Prezident Formuly 1 totiž nemieni dopustiť, aby si to Audi a Porsche rozmysleli. Pôvodne malo ku kľúčovému stretnutiu dôjsť práve dnes, 29. júna, kedy zasadá Svetová motoristická rada a Domenicaliho malo dosť rozladiť, keď sa dozvedel, že v tomto termíne ešte nebudú pravidlá pripravené.

Zaujímavé na tom však je aj to, že na verejnosť nepresakujú žiadne správy o sporoch medzi jednotlivými stranami. Pravidlá sa omeškajú, ale dôvodom zrejme nie je spor o ich finálnej podobe.

Drobnú nervozitu však už necítiť len zo strany potenciálnych záujemcov, ale tiež od etablovaných dodávateľov. „Veľmi nám záleží na tom, aby boli pravidlá podpísané, pretože chceme začať pracovať,“ povedal šéf Mercedesu Toto Wolff. „Musia však byť skompletizované správne a ja dokážem pochopiť, že to FIA chce urobiť správne.“

„Myslím si, že so všetkými súčasnými a novými dodávateľmi nie je práve jednoduché dosiahnuť, aby sa pripravili detailne prepracované pravidlá pripravené na podpis.“

„Neželáme si však, aby sa to naťahovalo príliš dlho. Verím, že to zvládneme v priebehu leta, aby sme do jesennej fázy mohli vstúpiť s vedomím, že máme pravidlá. Dúfam, že v septembri ich budeme mať v rukách. Bolo by dobré, aby všetci ťahali za jeden koniec povrazu,“ povedal Wolff.

Kým Toto šípi, že k finálnej dohode dôjde v priebehu leta, jeho kolega z Ferrari Mattia Binotto naznačuje, že by to mohlo byť skôr. Podľa viacerých zdrojov už nie je zasadnutie Svetovej motoristickej rady 29. júna reálny termín, avšak boss Scuderie ešte prednedávnom hovoril s plnou vážnosťou o tom, že tento dátum by sa ešte mohlo podariť naplniť.

„Nie som si istý tým, či dôjde k odkladu,“ povedal Binotto. „Doteraz sme nedostali žiadnu informáciu o tom, že hlasovanie bude odložené. Do konca júna zasadne rada a v Rakúsku je na pláne stretnutie Komisie F1, takže najprv jedno, potom druhé.“