logo F1online.sk

Bývalí majitelia Lotusu Gérard López a Eric Fux čelia obvineniu z falšovania

Fernando Alonso
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 6. 2022

Na postavičku Gérarda Lópeza si fanúšikovia Formuly 1 zrejme ešte spomenú. Tento luxembursko-španielsky biznismen bol medzi rokmi 2009 a 2015 spolu so svojím spolupracovníkom Ericom Fuxom majiteľom tímov Renault a Lotus F1, ktorý napokon utopený v obrovských dlhoch skrachoval. Dnes čelia López a Fux na luxemburských súdoch vážnemu obvineniu.

Prostredníctvom svojej spoločnosti Genii Capital, ktorú založili, vlastnili a dlhé roky ovládali tím z Enstone pod názvami Renault a potom Lotus, s ktorým sa im podarilo dosiahnuť nemalé úspechy. Vďaka osobnostiam ako James Allison, Mike Elliott či Kimi Räikkönen dokázali dvakrát vyhrať, niekoľkokrát skončiť na pódiu a dvakrát sa umiestnili na celkovom štvrtom mieste Pohára konštruktérov.

Tím sa však postupne dostal do finančných problémov a kontrolu nad ním opäť prevzala francúzska automobilka Renault. Genii Capital si však ponechalo menšinový podiel, ktorý Renault definitívne získal až v tomto roku a stal sa tak stopercentným vlastníkom stajne. Spomienkou na minulosť je dodnes nenápadné logo Genii v zadnej časti monopostu Alpine A522 (viď titulný obrázok).

Aj Lópezov a Fuxov niekdajší pretekársky tím má zohrávať svoju rolu pri obvinení, ktorému v Luxembursku aktuálne čelia. Tamojšie noviny D’Lëtzebuerger Land uvádzajú, že predmetom vyšetrovania sa stali podozrivé finančné transakcie medzi tímom Lotus F1, miestnym futbalovým klubom a investičnou spoločnosťou so sídlom v Hongkongu.

López je totiž od roku 2007 majiteľom a šéfom luxemburského futbalového klubu CS Fola Esch, ktorý by mal byť do schémy zapletený.

Britský denník Guardian uviedol: „Luxemburská prokuratúra požiadala okresný súd o postúpenie veci trestnému súdu pre podozrenie z trestných činov falšovania.“

Akékoľvek obvinenia však López prostredníctvom svojho hovorcu odmietol: „Pán López kategoricky odmieta obvinenia vznesené proti nemu. Je presvedčený, že okresný súd, ktorý si ešte nevypočul jeho stanovisko, očistí jeho meno. Súd ešte nerozhodol, či sa konanie uskutoční alebo ho zamietne.“

Súvisiace články