logo F1online.sk

Norris o poskakovaní: Som rozpoltený

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl26. 6. 2022

Lando Norris bol po víkende v Montreale viditeľne sklamaný, už sa však pozerá na domáce preteky v Silverstone. Verí, že McLaren sa vráti do hry podobne ako sa mu to podarilo v úvode sezóny. Dotkol sa aj témy poskakovania, pri ktorej sa podľa vlastných slov cíti rozpoltený.

Monopost MCL36 má mnoho problémov, poskakovanie ho však do veľkej miery netrápi. Slová viacerých expertov naznačovali, že nová technická direktíva, ktorá napokon ešte v Kanade neplatila, by mohla „papájových“ zasiahnuť skôr negatívne.

Nateraz však nevieme, či, kedy a v akom znení vojde direktíva do platnosti, a či teda ovplyvní aj najbližší víkend v Silverstone. „Bude zaujímavé sledovať, či direktíva dovtedy vojde do platnosti. Úprimne, pri tejto téme som rozpoltený,“ napísal Lando Norris vo svojom stĺpčeku pre Telegraph.

„Je pravda, že my nie sme poskakovaním výrazne ovplyvnení, takže sme netlačili na zmenu. Bezpečnosť je však na prvom mieste. Ak existuje riziko trvalých zdravotných následkov alebo nehody, potom sa s tým niečo musí robiť. Dokážem vnímať oba pohľady,“ pokračoval britský mladík.

Proti novej direktíve hlasno vystupovali zástupcovia Red Bullu či Charles Leclerc. „Dva najlepšie tímy pri výklade pravidiel odviedli zjavne lepšiu prácu než ostatní. Preto chápem, prečo sú proti zmenám v priebehu sezóny. Aj keď som nezažil takú mieru poskakovania ako ostatní, nechcem nikoho kritizovať. Teraz ma to síce neovplyvňuje, no tieto pravidlá sú na dlhé obdobie. Pokiaľ by mi o rok či dva hrozili zdravotné problémy, potom by som si prial, aby sa ma kolegovia zastali a mysleli na bezpečnosť. Chcem, aby to bolo fér všetkých. Ideálne by bolo implementovať zmeny po sezóne, no aj tak to nevyhnutne každého zasiahne v inej miere,“ vyhlásil Lando Norris, ktorý nechce špekulovať, ako by prípadné zmeny pravidiel ovplyvnili McLaren.

„Pri dizajne auta sme sa vydali určitým smerom a filozofiou. Mohlo by nám to prospieť, ale aj uškodiť. Ťažko povedať,“ tvrdí 22-ročný rodák z Bristolu, ktorý sa teší na domáce preteky.

Aj keď Andreas Seidl verejne avizoval, že McLaren už v tejto sezóne nechystá väčší balík vylepšení, nejaké novinky by v Silverstone mohli prísť. „Pre Silverstone máme v pláne niekoľko vecí a úprav. Neviem sa dočkať domácich fanúšikov. Pokúsime sa otočiť našu formu z Kanady. Aj povrch trate tam bude úplne odlišný než v Montreale,“ hovorí Lando Norris.  

Prebiehajúca sezóna je v podaní britskej stajne ako na hojdačke. Norris verí, že po slabšom víkende v Baku a katastrofálnom v Kanade by sa mohla sínusoida formy „papájových“ opäť odraziť smerom nahor. „V tejto sezóne sa výkonnosť dramaticky mení trať od trate. Niečo také som ešte nezažil. Dobré na tom je, že veci sa môžu zmeniť rýchlo. V Montreale sme zažili strašný víkend, ale nie je dôvod neveriť, že to môžeme otočiť už v Silverstone. Veď aj v úvode roka sme po pätnástom mieste z Bahrajnu, kde sme boli rýchlostne totálne mimo, už o dva preteky neskôr v Austrálii vyšvihli na piatu priečku a potom hneď na pódium v Imole. Vieme, prečo sme v Baku a Kanade nestíhali, a robíme všetko, aby sme to napravili,“ uzavrel.

Súvisiace články