logo F1online.sk

Sainz nie je budúci majster sveta, myslí si Rosberg

Charles Leclerc a Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková23. 6. 2022

Podľa bývalého pretekára Nica Rosberga nemá Carlos Sainz v súčasnosti na to, aby získal titul majstra sveta. Jazdec Ferrari ešte stále len čaká na svoje prvé víťazstvo v rámci Formuly 1. Pomerne blízko bol k nemu práve na posledných pretekoch v Kanade, pričom sám hovorí, že sa v aute cíti čoraz lepšie a lepšie.

Španielsky jazdec skončil v Montreale na druhej priečke, len o necelú sekundu za lídrom šampionátu Maxom Verstappenom. Tým sa dostal už na tretie miesto v historickom rebríčku pilotov F1 s najväčším počtom pódií bez víťazstva v pretekoch.

Sainz však nesníva len o prvom triumfe v pretekoch, ale aj o trofeji šampióna. To je však podľa Rosberga nereálne, nakoľko pilot Ferrari zatiaľ nestíha ani svojmu tímovému kolegovi. „Sainz má na to, aby sa stal dobrým jazdcom Ferrari, ale momentálne nemá na to, aby sa stal majstrom sveta, pretože výkonnostne ho Charles Leclerc tento rok poráža v každých pretekoch.“

„Ešte musí urobiť dosť veľký progres, aby bol na rovnakej úrovni ako Leclerc, od toho má ešte trochu ďaleko. Po minulom roku je to dosť prekvapujúce, ale samozrejme, auto je úplne iné, takže mu to možno trvá dlhšie,“ hovorí nemecký rodák, čím naráža na Sainzove výborné výkony z predchádzajúceho ročníka, kedy dokonca o pár bodov porazil aj spomínaného Monačana.

Nemožno uprieť, že Sainz má za sebou najlepšie preteky tejto sezóny, keď strávil niekoľko záverečných kôl naháňaním Verstappena jazdiaceho na menej čerstvých pneumatikách. Úradujúci šampión si však víťazstvo udržal, čím zaknihoval svoj šiesty triumf v sezóne.

„Max zajazdil niekoľko veľmi pôsobivých pretekov. Je sebavedomý. V kvalifikácii jazdil aj v ťažkých podmienkach perfektne. To, ako naňho Sainz v pretekoch tlačil, to nemožno podceňovať. Je to hrozný pocit. Všetko ste urobili perfektne a potom kvôli safety caru máte zrazu za sebou Ferrari v DRS zóne, ktoré na vás vyvíja taký veľký tlak. Ak urobíte najmenšiu chybu, je koniec, ale Max to zvládol dokonale,“ uviedol Rosberg.

Vyzerá to tak, že úpravy, ktoré Ferrari urobilo na Sainzovom monoposte, prinášajú výsledky. 27-ročný pretekár prežil ťažký štart do sezóny, zatiaľ čo Leclerc si v úvode pripísal dve víťazstvá. Sainz si je ale istý, že začína svitať na lepšie časy. „Na aute sme dosiahli určitý pokrok, zmenili sme na ňom niekoľko vecí, aby sme sa pokúsili nastaviť ho trochu viac podľa mojich predstáv. Zdá sa, že to funguje. Myslím, že potrebujem zažiť viac okruhov, viac rôznych druhov zákrut, aby som zlepšenie poriadne pocítil. Idem od pretekov po preteky. Nechcem sa príliš zaoberať stavom v šampionáte alebo niečím podobným.“

„Naozaj sa chcem sústrediť na dobrý výkon a na to, aby som sa v aute cítil dostatočne pohodlne. V Kanade sa mi to podarilo. Už od prvého tréningu som bol veľmi rýchly v kvalifikačnom aj pretekovom tempe. A v pretekoch som tlačil na pílu bez toho, aby som sa bál, že vypadnem ako v Barcelone,“ uzavrel Sainz.

Súvisiace články