logo F1online.sk

Verstappen: Po Austrálii som si myslel, že už nemám šancu na titul

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková23. 6. 2022

Max Verstappen nedávno priznal, že už po troch pretekoch strácal nádej ohľadom obhajoby titulu v tohtoročnej sezóne. Tieto čierne myšlienky boli vyvolané poruchami jeho monopostu v Bahrajne, ako aj v Melbourne. Holanďan sa vtedy mohol len bezmocne prizerať tomu, ako Charles Leclerc vyhral až dve podujatia, čím získal 46-bodový náskok.

O niekoľko veľkých cien neskôr sa však karta dramaticky obrátila a Verstappen už zvíťazil v šiestich pretekoch z deviatich, pričom Leclerc práve od Austrálie zúfalo čaká na ďalší triumf. Monačana v poslednej dobe postretli podobné problémy ako predtým Verstappena, keď musel pre technické zlyhania dvakrát odstúpiť z prvého miesta.  

Max Verstappen sa tak aktuálne nachádza pomerne suverénne na čele priebežného poradia. 24-ročný pretekár však priznal, že na začiatku ročníka patril skôr medzi pesimistov. „Pred štartom sezóny nikdy neviete ako to dopadne. Až kým neabsolvujete nejaké preteky. Možno máte dobré auto, možno nie. Potom sa zdalo, že máme konkurencieschopný monopost, takže môžeme bojovať o titul.“

„Ale potom, keď som dvakrát odstúpil a nabral som stratu 46 bodov, som si povedal: ‘Titul je preč, toto sa nestane. Alebo aspoň bude trvať veľmi dlho, kým to dobehneme.’ A následne sme to v podstate počas troch pretekov otočili a teraz sme na prvej priečke,“ teší sa úradujúci šampión.

Napriek tomu pilot z krajiny tulipánov upozorňuje, že Red Bull si nemôže dovoliť zaspať na vavrínoch. „Je to celkom uspokojujúce, ale samozrejme vieme, že sa to môže aj veľmi rýchlo zvrtnúť, takže musíme byť v strehu. Musíme sa skutočne sústrediť na to, aby sme sa úplne vyhli odstúpeniam, pretože dve sú priveľa.“

V Kanade postretlo druhé vypadnutie z technických príčin aj Holanďanovho tímového kolegu Péreza, ktorému zlyhala prevodovka. Problémy so spoľahlivosťou nie sú ešte ani u Red Bullu teda definitívne pasé.