logo F1online.sk

Norris: Naše dobré momenty prišli viac vďaka šťastiu než rýchlosti

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl21. 6. 2022

Keď Lando Norris na štvrtom podujatí sezóny získal v Imole pódium, zdalo sa, že je McLaren po nevydarenom vstupe do ročníka aspoň sčasti za vodou. Opak je však pravdou. Najmä posledný víkend v Kanade ukázal krutú realitu monopostu MCL36.

Naplno sa prejavili jeho slabiny, zvlášť nedostatočná maximálna rýchlosť na rovinkách. Keď sa Daniel Ricciardo či Lando Norris zasekli v premávke, tak sa nevedeli dostať ani cez papierovo slabšie monoposty.

McLaren v Kanade tretíkrát v sezóne nebodoval. Pre porovnanie, v ročníkoch 2020 a 2021 sa stalo dokopy len dvakrát, že by britská stajňa odišla z pretekov bez bodového zisku.

„Auto nie je dostatočne dobré,“ skonštatoval Lando Norris na margo výkonnosti MCL36, ktorý zatiaľ môžeme bez preháňania označiť ako sklamanie.

„Miestami je silné. Po piatkových tréningoch som bol mierne optimistický a veril v lepší výsledok. Keď som však zostal zaseknutý za Williamsom, ktorý je možno najrýchlejší na rovinkách, kým my sme tam najpomalší, bolo prakticky nemožné predbiehať. Nedalo sa s tým nič robiť,“ povzdychol si britský pilot.

Lando Norris bol po Kanade naozaj znechutený. Už aj tak nie ideálne rozbehnuté preteky, pred ktorými musel nasadiť staršiu pohonnú jednotku s výkonnostnou stratou, mu definitívne skazila katastrofálna a priam nekonečná zastávka v boxoch. Pred novinármi povedal, že si prial len „studenú vaňu, zmrzlinu a cestu domov.“

McLaren síce po skvelom pódiu v Imole následne nebodoval v Miami, no potom bol aspoň s jedným autom v TOP10 v Barcelone, Monaku i Baku. V Kanade sa však vrátil do reality. Jasne sa ukázalo, že starosti z úvodu ročníka ešte nie sú vyriešené.

„Auto nie je ani zďaleka tam, kde by sme chceli. Dni ako tento sú pravdepodobne dobrou pripomienkou, vďaka ktorej vidíme, ako ďaleko vlastne sme. Ukázalo nám to, že musíme ešte veľmi tvrdo pracovať a stále skúšať veľa odlišných vecí,“ pokračoval Norris.

Britský mladík pridal aj pomerne tvrdé konštatovanie. Ak nás však pozorne čítate, niečo podobné hovoril Norris napríklad aj v Austrálii, kde po piatom a šiestom mieste vyhlásil, že „papájovým“ pomohla typológia trate a auto je veľmi podobné tomu, s ktorým sa v Bahrajne motal na chvoste.

„V niektorých okamihoch vyzeralo naše auto skvele. Nikdy to však nebolo vďaka svojej vlastnej rýchlosti ako takej. Niekedy sme mali aj trochu šťastia. Takýto deň ako v Kanade, kde sme nemali šťastie na našej strane, ukázal, kde sa skutočne nachádzame,“ uzavrel Lando Norris.