logo F1online.sk

Alpine s trestom pre Alonsa nesúhlasí, ten však kľučkoval naozaj výdatne

Fernando Alonso a Lewis Hamilton
© XPB Images/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 6. 2022

Fernando Alonso to s pokazenou pohonnou jednotkou a značnou pomocou zo strany Estebana Ocona napokon v Kanade dotiahol do cieľa na siedmom mieste. Jeho defenzívna jazda v súboji s Valtterim Bottasom však nenašla pochopenie u komisárov, ktorí mu po pretekoch naparili päťsekundový trest.

Po štarte z druhého miesta napokon len dva body za deviate miesto. Alonso zažil v Montreale nedeľu hodnú zabudnutia. Jeho tímu nevyšli strategické rozhodnutia a ešte sa niekedy v prvej polovici pretekov objavil problém s rekuperáciou energie. Tá Fernanda údajne stála v každom kole až osem desatín sekundy.

Tím preto musel improvizovať. Našťastie, Esteban Ocon bol nablízku, a tak stratégovia ukovali plán, v ktorom Francúz pôsobil ako štít, jazdil tesne pred Fernandom a poskytoval mu DRS na obranu proti dotierajúcim pilotom Alfy Romeo. Táto taktika slávila úspech len čiastočne. V jednom okamihu sa totiž Valtteri Bottas dostal dosť blízko a Fernandovi nezostalo nič iné, než to s agresivitou prehnať. Komisári však pre jeho počínanie pochopenie nemali a po päťsekundovej penalizácii spadol Alonso na deviate miesto.

S tým však nie každý súhlasí a asi neprekvapí, že ako prvý to vyjadril jeho šéf Otmar Szafnauer. „Bol to zaslúžený trest? Nie, nebol,“ prehlásil.

„Nie som frustrovaný, ale vždy je lepšie takýto trest nedostať a skončiť v pretekoch vyššie,“ dodal.

Ten sa vyjadril aj k technickým problémom na monoposte španielskeho pretekára, hoci v danom momente si inžinieri ešte neboli úplne istí tým, čo sa v skutočnosti stalo. Viac sa dozvedia, keď budú mať možnosť auto preskúmať. „Mali sme drobný problém, kvôli ktorému Fernando skončil za Estebanom.“

„Ešte nevieme, čo to presne bolo, ale zdá sa, že niekde došlo k úniku vzduchu. Neviem povedať odkiaľ,“ hovorí Szafnauer.

„To sa prejavilo hlavne pri vyšších teplotách, čo sme museli nejako zvládnuť a trochu nás to obmedzilo na rovinkách. Našťastie, to nebolo príliš veľké a nemuseli sme kvôli tomu zastaviť,“ dodal šéf Alpinu.

Súvisiace články