logo F1online.sk

Norris nemá slov: S naším autom nevieme predbiehať

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl19. 6. 2022

McLaren predviedol v Kanade recept ako pokaziť už aj tak nie ideálne rozbehnuté preteky. Totálne ich zničil Landovi Norrisovi, ktorého po chaose v boxoch odsúdil na súboje na samom chvoste štartového poľa, kde kvôli slabej maximálnej rýchlosti nemohol predbiehať.

Brit prešiel cieľovú čiaru na pätnástom mieste veľmi ďaleko od bodov. „Bol to deň o ničom, ale preberieme si to v garáži,“ povedal Norrisovi jeho tímový inžinier Will Joseph.

Lando vo vysielačke rezignovane odvetil: „Nie je tu veľmi o čom diskutovať, fakt. Neviem, čo na to mám povedať.“

Niektoré rozhodnutia McLarenu boli dnes jednoducho nepochopiteľné. Lando Norris ako jediný z pilotov, ktorí štartovali na tvrdej zmesi, zastavil už v 19. kole pri virtuálnom safety care po odstúpení Micka Schumachera. Stratégovia chceli týmto ťahom na diaľku predbehnúť Valtteriho Bottasa, akoby si však neuvedomovali, že tým vzali svojmu pilotovi taktickú výhodu a odsúdili ho na dvojzastávkovú stratégiu.

Pitstop sa navyše skončil totálnou katastrofou. Mechanici mali problémy už pri Danielovi Ricciardovi, no a pri Landovi Norrisovi totálne vybuchli. Bezmocný Brit stál v boxoch celú večnosť a vyšiel až na úplne poslednom mieste, čím boli jeho preteky odpísané.

„Nič nám dnes nevyšlo, pritom sme do toho vložili veľa energie. Dnes sme jednoducho nemali potrebný balíček, auto ani rýchlosť na rovinkách. Vždy je ťažké štartovať zo štrnásteho miesta a trápiť sa s autami, s ktorými by sme pri všetkej úcte ani nemali súperiť. No aj v takých chvíľach z toho musíte skúsiť vyťažiť čo najviac,“ povzdychol si Norris, ktorý sa v prvom stinte sťažoval, že na rovinkách nevie prejsť ani cez papierovo pomalší Williams.

McLaren v sezóne 2022 jednoducho takmer nepredbieha, tobôž nie na rovinkách. „Je to jednoduché – nevieme predbiehať a zostávame zaseknutí za pomalšími autami. Nevedel som s tým prakticky nič robiť. Nemám sa prečo usmievať, akurát môžem povedať, že nás čaká veľa práce.“

Britský tím v Kanade jednoducho prepadol po všetkých stránkach, či už výkonnostnej, taktickej alebo z pohľadu zastávok v boxoch. McLaren zároveň natiahol negatívnu šnúru, v Montreale naposledy bodoval v roku 2014.

„Trochu ma prekvapila naša preteková rýchlosť. Po piatku som bol mierne optimistický, vyzeralo to, že budeme o niečo lepší. Avšak rýchlosť sama osebe nebola taká zlá. Nemohli sme však predbiehať, preto sme ju nemali ako ukázať. Dnes ani včera jednoducho nič nehralo v náš prospech,“ uzavrel Lando Norris.