logo F1online.sk

Alonso strácal na rovinke osem desatín: Nebyť toho, bol by som tretí alebo štvrtý (aktualizované)

Fernando Alonso
© XPB Images/Alpine Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 6. 2022

Po štarte z druhého miesta si Fernando Alonso predstavoval Veľkú cenu Kanady inak. Španielsky pretekár odviedol v úvode veľmi dobrú prácu. Síce sa pred neho dostal Carlos Sainz, no štvrtého Lewisa Hamiltona si dokázal držať od tela. Bohužiaľ, potom sa dostavili problémy s pohonnou jednotkou, ktoré Alonsovi znemožnili dosiahnuť lepší výsledok než siedme miesto.

Fernando okrem toho pri druhom virtuálom safety care nestihol prísť do boxov pre čerstvé pneumatiky, čo ho stálo necelých desať sekúnd. Navyše, jeho rekuperačný systém sa rozhodol, že bude uprostred rovinky dobíjať energiu miesto toho, aby ju poskytoval a pomáhal mu zrýchliť.

„Myslím, že pokiaľ ide o ten virtuálny safety car, tak sme mali smolu. Keď sme sa rozhodli zastaviť, tak fáza VSC skončila, preto sme zostali na trati. Keby trvala ešte desať sekúnd, tak by to na prezutie stačilo,“ povedal po pretekoch Alonso.

„Všetci za nami tak mali opäť raz viac šťastia a vďaka tomu VSC sa dostali pred nás. Najväčším problémom však bolo, že v nejakom 20. kole sa dostavil problém s motorom.“

„Uprostred rovinky sa mi zapínal systém rekuperácie energie a strácal som osem desatín na kolo. V zákrutách som na to musel neskutočne tlačiť, aby som sa udržal v DRS vláčiku, pretože keby sa to nepodarilo, na rovinke by som bol veľmi zraniteľný. Veľmi náročné preteky a opäť nejaký problém s motorom v mojom aute, čo je frustrujúce,“ povedal sklamaný Alonso.

Ten si myslí, že nebyť toho, mal by našliapnuté za naozaj skvelým výsledkom, možno dokonca aj pódiom. Jeho tempo v prvom stinte, kedy si dokázal držať Hamiltona od tela, je toho podľa neho dôkazom.

„Určite si môžeme z tohto víkendu odniesť veľa pozitív. Auto bolo veľmi rýchle, pred problémom s motorom sme boli na treťom mieste a manažovali rozostup na Lewisa. Myslím si teda, že bez problému s motorom bolo tretie alebo štvrté miesto možné, dokonca aj po tom, čo sa stalo pod virtuálnym safety carom,“ povedal dvojnásobný šampión.

Život mu tak pomohol zachrániť tímový kolega Esteban Ocon, ktorý spomalil a poskytol Fernandovi DRS, vďaka ktorému sa ubránil pred dotierajúcimi pilotmi Alfy Romeo. Alpine tak ustrážil aspoň šieste a siedme miesto.

„Po dnešku toho máme hromadu, čo treba zanalyzovať. Je to také mätúce. V sobotu som sa trápil, ale dnes auto z nejakého dôvodu urobilo krok vpred. Nebolo to síce perfektné, ale nemyslím si, že sme dnes mohli urobiť viac. Sme najlepší zo zvyšku sveta a tam v súčasnosti aj patríme,“ povedal po pretekoch Esteban Ocon.

„Ku koncu sme hrali tímovú hru a pokúšali sa Bottasovi nedovoliť predbehnúť Fernanda. Urobili sme to perfektne a môžeme byť na seba hrdí,“ dodal francúzsky pretekár.

Aktualizované 23:55: Ďalší klinec do rakvy pre Fernanda Alonsa. Za zmeny smeru pri obrane svojej pozície dostal päťsekundový trest. Spadol tak za oboch pilotov Alfy Romeo na deviate miesto.

Súvisiace články