logo F1online.sk

Alonso nechce trochárčiť, na Verstappena chystá útok hneď v prvej zákrute

Fernando Alonso
© Twitter/FIA
Milan Kubala
Milan Kubala19. 6. 2022

Najrýchlejším pilotom kvalifikácie sa stal Max Verstappen, čo v ňom vyvoláva pocity, na ktoré si už azda aj privykol. Čo však ešte nikdy nezažil, je štart z prvého radu vedľa Fernanda Alonsa. Humorne naladený Španiel avizuje, že úradujúcemu majstrovi sveta, ktorý nemal v čase zisku jeho dvoch titulov ani desať rokov, v prvej zákrute pekne prikúri.

Spočiatku na mokrej, no postupne schnúcej trati v sobotu rozhodovali i skúsenosti. Tých má Fernando Alonso v padoku suverénne najviac, veď po Baku v historických tabuľkách prekonal Michaela Schumachera, ktorého kariéra bola z hľadiska dĺžky rekordná. Tá Alonsova však už trvá o pár dní dlhšie, od jeho prvých pretekov po posledné uplynulo viac ako 21 rokov a tri mesiace.

Španielovi však nepomohlo len to, ale aj súperi. Charles Leclerc to po Q1 zabalil, keďže nemalo zmysel pokračovať, a Sergio Pérez havaroval. Alonsov krajan Carlos Sainz tentoraz nemal nárok, a tak rodáka z Ovieda čaká prvý štart z čelného radu od VC Nemecka 2012.

“Mám skvelý pocit, toto je neuveriteľný víkend,” radoval sa Fernando Alonso po kvalifikácii. “Vďaka mokrým podmienkam bolo naše auto mega, jazdilo sa mi v ňom veľmi pohodlne. Myslím si, že v prvej zákrute zaútočíme na Maxa,” odkázal. Po zhasnutí červených svetiel to rozhodne môže skúsiť, bude totiž štartovať z pravej strany trate. To by mu mohlo priniesť výhodu na zalomenej cieľovej rovinke a následne v dlhej druhej zákrute, keby šli s Verstappenom bok po boku.

Výsledok je to v každom prípade vynikajúci. “Štartovať z prvého radu, to je o čosi lepšie, než čo sme čakali a v čo sme dúfali. Berieme to! Bola to náročná kvalifikácia, bolo to také polosuché, no stále na intermediálky. Myslím si, že sme profitovali práve z týchto podmienok.”

Od posledného umiestnenia Fernanda Alonsa v kvalifikačnej TOP3 uplynulo tiež už takmer desaťročie. Naposledy to dokázal v Brazílii 2013, kde skončil tretí za Sebastianom Vettelom a Nicom Rosbergom.

Azda nedostatok skúseností s popretekovým protokolom spôsobil úsmevnú situáciu. Alonso sa ako obyčajne vybral do mixzóny, hoci ako pilot z najlepšej trojky mal zamieriť na tlačovú konferenciu. Novinári mu museli pripomenúť, kam má vlastne ísť.

“Bol tam trochu zmätok, ja som išiel za chlapíkom z FIA, ktorý ma sem priviedol, ale tu to nebolo. A keď som si sňal prilbu, nedostal som ani žiadnu šiltovku. Toto je pre nás nové!” vyhlásil dobre naladený Alonso, ktorý si už azda ani nespomína na to, kedy naposledy štartoval z prvého radu.

Ako pilot Ferrari, McLarenu a teraz Alpinu už dlho nemal monopost, s ktorým by sa tam vôbec mohol dostať. “Bolo to už dávno, ale nie som si istý, či máme monopost na to, aby sme to dokázali. Dnes sme mali len šťastie, že zavládli takéto podmienky.”

“Tvrdo však pracujeme na tom, aby sme auto spravili čo najrýchlejším. Do Baku sme si priviezli nové bočnice, aj tu sme predstavili nejaké novinky na zadnom krídle, takže podobné výsledky pomáhajú všetkým v továrni, aby pokračovali v tejto práci,” myslí si.

Alonso už dal najavo, že nechce trochárčiť a najradšej by celý tím potešil, možno už v prvej zákrute, v ktorej plánuje zaútočiť. Či to však bude stačiť na pódium, nevedno. S najväčšou pravdepodobnosťou nie, obáva sa. “Nie som si tým istý, uvidíme v nedeľu. Naša prirodzená pozícia je vždy za prvou štvorkou a je jedno, z ktorej priečky odštartujú alebo či v prvom kole dostanú defekt. Aj tak sa im podarí dôjsť do cieľa pred všetkými ostatnými.”

“Očakávam boj a mierim na piate miesto, no to už beriem do úvahy, že porazíme Mercedes a ďalšie veľmi rýchle autá okolo nás. Čakajú nás dlhé preteky a bude ťažké ich zvládnuť. Nemáme veľa informácií na suchej trati. Som sebavedomý, ale myslím si, že by sme nemali príliš snívať,” dodáva Španiel, ktorý ešte stihol zareagovať na poznámku, že Max Verstappen ho na tlačovke nazval “starým”. “Hej, ale však zajtra na štarte ho predbehnem!”