logo F1online.sk

Piastri bude v budúcom roku v F1, povedal Szafnauer

Oscar Piastri
© Twitter/PREMA
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 6. 2022

Austrálsky mladík Oscar Piastri je v súčasnosti istotne najžiadanejším jazdcom. Fanúšikovia i odborníci sa zhodujú, že takýto talent musí dostať príležitosť vo Formule 1. Nuž, tak dobrá správa je, že podľa jeho šéfa ho v najvyššej motoristickej triede aj uvidíme.

Oscar však v súčasnosti nie je spájaný so svojím súčasným zamestnávateľom, ale možno trochu paradoxne s konkurenčným Williamsom. Stále viac a viac indícií naznačuje, že francúzska stajňa uvoľní svoj jazdecký klenot na „hosťovanie“ do Grove a keď to bude hotové, predĺži kontrakt s Fernandom Alonsom.

„Máme nejaké možnosti, ale nie je dôvod sa ponáhľať,“ povedal na tlačovej konferencii šéfov tímov v Montreale boss Alpinu Otmar Szafnauer.

„Nebudeme sa ponáhľať a v správnej chvíli v priebehu prestupového obdobia sa porozhliadneme a rozhodneme,“ dodal.

Novinárom to však nestačilo a Otmar dostal explicitnú otázku, či v budúcom roku bude Piastri pretekať vo Formule 1, na čo odpovedal jednoznačným: „Áno.“

Na podrobnosti však zostal rumunský rodák skúpy. „O detailoch zmlúv našich jazdcov nikdy nehovoríme. Aj keby som vám to rád povedal, tak si nemyslím, že to môžem urobiť. Čo vám však poviem je, že taký je náš plán (dostať Piastriho do pretekárskej sedačky v budúcom roku, pozn. red.),“ uviedol Szafnauer.

Okolo tejto témy a spojení Piastriho a Williamsu „čuchajú“ insideri už niekoľko týždňov. Tí najodvážnejší dokonca tvrdili, že Oscar nahradí vo Williamse Nicholasa Latifiho ešte v priebehu aktuálnej sezóny. Takúto možnosť však odmietli ako kanadský pretekár, tak jeho šéf Jost Capito.

„Obaja jazdci majú zmluvu na túto sezónu a našim plánom je ich dodržať,“ povedal boss Williamsu.

Pomaličky sa nám však skladajú kúsky mozaiky, na ktorej je Piastri oblečený v kombinéze britskej stajne. Podľa niektorých zdrojov má Austrálčan v zmluve klauzulu, podľa ktorej sa o svojom osude musí dozvedieť do konca júna. Ak mu dovtedy Alpine nedokáže nájsť miesto, potom môže o právo na jeho služby prísť. Či je to pravda, to sa možno dozvieme už v Silverstone. Na svojom domácom podujatí by mohol Williams oznámiť, že v roku 2023 dôjde k jazdeckej zmene, keď Piastri v kokpite nahradí Latifiho.

Súvisiace články