logo F1online.sk

Začali sme dobre, hovorí Verstappen. Dažďa sa nebojí

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala18. 6. 2022

Najrýchlejším mužom piatkového programu sa stal Max Verstappen. Holandský jazdec zajazdil najlepší čas v oboch tréningoch a zo správania jeho monopostu je evidentné, že tento víkend bude bojovať o pole position a víťazstvo. Na tejto ceste by ho mohlo zastaviť Ferrari a možno počasie, no Red Bull nemá z ničoho veľký strach.

Charles Leclerc v piatok stratil 0,081 sekundy na Maxa Verstappena, no zrejme to nebude on, kto s ním zvedie boj o nedeľný triumf. Už teraz je isté, že Monačan príde minimálne o desať priečok za výmenu riadiacej jednotky elektroniky a v padoku sa šepká, že Ferrari nasadí ešte viac nových komponentov.

Verstappenovým najbližším súperom je tým pádom Carlos Sainz, ktorému chýbali viac než dve desatiny. Spokojnosť je namieste. “Bol to pozitívny deň. Je samozrejmé, že na niektoré veci sa chcete pozrieť a nájsť lepší balans, ale celkovo sme dobre odštartovali do tohto víkendu.”

Najväčšiu výzvu predstavujú pneumatiky. “Trafiť do čierneho pri najmäkšej zmesi je vždy najnáročnejšie. Myslím si teda, že z tohto pohľadu by sme ešte mohli nájsť nejaký čas. Ale aj tak máme konkurencieschopné auto, čo je fajn.”

“Mali sme dobré dlhé jazdy. Tunajší okruh je náročný na pneumatiky, takže ešte potrebujeme vyskúšať pár vecí. A hoci chcem niečo vylepšiť, bol to dobrý deň. Je fajn vidieť, že v nedeľu by sme mali mať konkurencieschopné auto bez ohľadu na to, čo sa udeje v sobotu,” zhodnotil priebežný líder šampionátu.

Vo vzduchu stále visí jedna premenná, ktorú nemá pod kontrolou ani tím inžinierov pod vedením Adriana Neweyho. V sobotu by v Montreale mohlo zapršať. Verstappen sa neznepokojuje. “Ak bude v kvalifikácii pršať, bude pršať pre všetkých, musíme sa s tým vyrovnať.”

Ak bude Charles Leclerc štartovať z poslednej priečky, Red Bull by si v Kanade mohol vybojovať ďalšie pretekové double, stačí mu strategicky vyšachovať Carlosa Sainza. Aby sa mu to podarilo, Sergio Pérez však bude musieť zabrať. V druhom tréningu sa viac trápil a skončil až jedenásty o viac než sekundu za kolegom.

“Žiaľ, z dnešných tréningov toho nevieme veľa vyčítať,” pustil sa do sumarizovania piatkových jázd Sergio Pérez. “Aby ste prácu s autom dokončili, potrebujete mať dobré tempo a stavať na ňom, čo som dnes nemohol spraviť.”

“Pri jazde s malým množstvom paliva sme mali problém s nastavením. Našťastie sme našli jeho príčinu,” poznamenal na margo svojej sekundovej straty. “Dlhé jazdy boli reprezentatívnejšie, ale stále sme mali drobný problém. V sobotu to azda vyriešime.”

“Teraz som trochu zahnaný do kúta, no ak počas noci všetko pôjde dobre, podarí sa nám nájsť správne kompromisy, aby sme zajtra boli konkurencieschopní. Max vyzerá byť silný, čo mi dodáva nádej, že aj z môjho auta zvládneme spraviť konkurencieschopný stroj, keď sa bude lámať chlieb,” dodáva Mexičan. “A uvidíme, čo v kvalifikácii spraví počasie, pretože ono by mohlo veci poriadne premiešať!”

Súvisiace články