logo F1online.sk

Red Bullu by mala pomôcť, ale Verstappen je napriek tomu zo zmeny pravidiel sklamaný

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 6. 2022

Nová technická direktíva FIA so sebou priniesla ohromnú mediálnu vlnu. Vyjadril sa k nej už nejeden činovník tímu, jazdec alebo expert. Je trochu prekvapivé, že pomerne kriticky sa na adresu Medzinárodnej automobilovej federácie vyjadril Max Verstappen, pritom na papieri by táto zmena mohla jeho tímu pomôcť.

Nová technická direktíva priniesla množstvo pozitívnych ohlasov, hlavne zo strany jazdcov, ktorí majú radosť, že ich telá nebudú vystavené „skákajúcemu peklu“. Na druhú stranu barikády sa však možno trochu nečakane postavil pilot Red Bullu Max Verstappen, ktorý je principiálne proti tomu, aby boli pravidlá menené uprostred sezóny.

„Myslím si, že je to trochu sklamanie, keďže podľa mňa opäť došlo k zmene pravidiel uprostred sezóny,“ povedal Verstappen pre portál RACER. „Nie je to ani tak o tom, či nás to ovplyvní viac alebo menej ako ostatné tímy, ale nemalo by to byť tak, že sa jeden tím sťažuje a odrazu kvôli tomu zmenia pravidlá.“

„Podľa mňa je tu veľa tímov, ktoré odviedli úžasnú prácu a vďaka tomu takéto problémy nemajú, takže to dokázali zvládnuť. Ak zvýšite svetlú výšku monopostu, potom nebudete mať problém, ale stratíte výkonnosť. Ak však auto nedokážete správne navrhnúť, tak je to vaša chyba a nie chyba pravidiel. Podľa mňa je to teda trochu škoda,“ dodal holandský pretekár.

Na túto poslednú zmenu by síce Red Bull nemal doplatiť negatívne, práve naopak, uškodiť to môže jeho hlavným konkurentom. Verstappen pritom trvá na tom, že zavedenie akéhokoľvek pravidla, ktoré by mohlo negatívne ovplyvniť tímy odvádzajúce dobrú prácu, je nespravodlivé.

„Samozrejme, každá trať je taktiež iná, ale je škoda, že sa to mení uprostred sezóny. Tímy predsa už ukázali, že sa dá jazdiť normálne alebo aspoň s omnoho menšími problémami,“ dodal Verstappen.