logo F1online.sk

Russell dostal trest, na štarte príde o päť miest

George Russell
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala1. 8. 2020

Georgovi Russellovi sa tretíkrát za sebou podarilo preniknúť do druhej časti kvalifikácie, za čo si opäť zaslúžil pochvalu. Svoje najrýchlejšie kolo však odjazdil krátko potom, čo sa jeho kolega Nicholas Latifi ocitol v štrku a na trati zaviali dvojité žlté vlajky. Komisári si Russella hneď predvolali a rozhodli, že si zaslúži trest.

Russell si bol už počas kvalifikácie istý, že trest nedostane. Svoj monopost mal vraj “dobre pod kontrolou” a “určite zvoľnil”, o čom dal vedieť aj svojmu inžinierovi prostredníctvom vysielačky. Komisári boli ale neúprosní.

Russell komisárom oznámil, že periférne zahliadol iba štandardnú žltú vlajku a nie dvojitú. “Ubral z plynu o trochu skôr ako v prechádzajúcom kole, ale rýchlostne nebol ‘jednoznačne’ pomalší ako v jeho predchádzajúcom kole,” stojí vo verdikte komisárov, “hoci vysvetlil, že mal svoje auto plne pod kontrolou a cítil, že v prípade potreby by dokázal zareagovať.”

Komisárom sa nepáčilo ani to, že inžinier nedal Russellovi pokyn prerušiť svoje merané kolo hneď, ako sa tím dozvedel o dvojitej žltej vlajke. Riaditeľ pretekov pritom tímy oboznámil s tým, že v prípade dvojitých žltých vlajok by jazdci nemali dosiahnuť zlepšenie času. FIA tým chcela zdôrazniť, že je z bezpečnostných dôvodov veľmi dôležité uposlúchnuť vlajky.

Russell nakoniec dostal trest, keďže v prvom rade bol podľa komisárov on zodpovedný za to, aby si všimol dvojitú žltú vlajku. “Tím mu v tomto smere určite mohol pomôcť. Za takýchto okolností ale v každom prípade nemal zajazdiť žiaden relevantný čas.”

Okrem straty piatich miest komisári Russellovi udelili aj tri trestné body. Do pretekov vyštartuje spolu s Daniilom Kvjatom z posledného radu; Kvjat stratí tiež päť miest, ale za výmenu prevodovky.

Súvisiace články