logo F1online.sk

Hamilton sa vraj v kvalifikácii trápil, v Q3 sa “mentálne resetoval”

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala1. 8. 2020

Lewis Hamilton si na svojej domácej veľkej cene pripísal už 91. pole position. Vzhľadom na to, s akým prehľadom porazil zvyšok poľa vrátane Valtteriho Bottasa, by sa mohlo zdať, že to mal Hamilton v malíčku. Ten však tvrdí, že sa v kvalifikácii vôbec necítil dobre. Všetko sa mu vraj podarilo zvrátiť až pred jej treťou časťou.

Hamilton napokon porazil svojho kolegu o tri desatiny sekundy. V druhej časti kvalifikácie však jeho fanúšikom musela stuhnúť krv v žilách, keď v sekcii Luffield stratil kontrolu nad svojím autom a vyletel mimo trať. Za nestabilitu auta mohli podľa britského rekordmana zmeny, ktoré Mercedes spravil v noci z piatka na sobotu.

“V skutočnosti to pre mňa nebola príjemná kvalifikácia,” vysvetľoval Lewis Hamilton. “Trápil som sa, balans môjho auta bol nekonzistentný. Dostal som sa do Q2 a tam mi to poriadne ustrelilo a roztočil som sa. Boli to moje prvé hodiny za nejaký ten piatok.”

“Pneumatiky boli, našťastie, v poriadku, ale potom sme zašli do boxov a nasadili novú čerstvú sadu, čo bolo fajn. Potom to bolo o tom, ako sa znovu vrátiť na správnu koľaj, pretože v kvalifikácii je to o postupnom budovaní,” ozrejmil pilot Mercedesu, ktorému sa nakoniec podarilo vybudovať si dostatok sebavedomia na to, aby na to v Q3 naplno zatlačil.

Majiteľ siedmej britskej pole position prezradil, že to vôbec nebolo jednoduché. “Bol to pravdepodobne ten najťažší zvrat, keďže som vedel, že Valtteri pridáva jedno rýchle kolo za druhým. Cítim sa skvele, že som do Q3 vošiel mentálne zresetovaný a zajazdil tie dve kolá.”

“Valtteri na to tlačil celý víkend, bol tu neskutočne rýchly. Myslím si, že po prvom kole som mal nad ním výhodu jednej a pol desatinky a vedel som, že v poslednom kole ešte zrýchli, čiže stále som bol pod tlakom, aby som sa zlepšil.”

V hybridnej ére sa ešte žiadnemu konkurentovi Mercedesu nepodarilo vyhrať kvalifikáciu na britskú VC. Hamiltonovi teda nezostalo nič iné, len opäť sňať klobúk pred majstrovstvom jeho inžinierov v oboch továrňach.

“Toto je neobyčajný tím. Som nesmierne vďačný tomuto tímu, ktorý pokračuje v skvelej práci doma v továrni a tiež tu počas víkendov. Kúsok po kúsku stúpame vyššie. Stále silnieme, neoddychujeme tu s výkonom, ktorý máme, ale stále sa snažíme posúvať hranice. To je na tomto tíme najobdivuhodnejšie,” doplnil Hamilton.