logo F1online.sk

Je to síce škoda, ale urobili sme dobrý progres, hovorí po sobote Sainz

Carlos Sainz
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 6. 2022

Carlos Sainz to mal v sobotnej kvalifikácii v Baku rozbehnuté veľmi nádejne. Po prvých pokusoch v Q3 bol na čele a potvrdil, že v monoposte F1-75 sa mu postupne darí získavať sebadôveru. V druhom pokuse však urobil chybu a záverečné kolo ani nedokončil. Spadol tak „až“ na štvrté miesto. Napriek tomu zostáva optimistický.

Ferrari sa v priebehu celého víkendu pohrávalo s nastaveniami i celkovým balíkom. Napokon dostal prednosť ten s menším odporom vzduchu, ktorý pomohol Ferrari zrýchliť na rovinkách a trochu vyrovnať sektorové časy medzi oboma vedúcimi tímami.

S autom si napokon „potykal“ aj Sainz, avšak jeho chyba v závere znamená, že v kvalifikácii nedokázal maximalizovať potenciál svojho F1-75.

„Je to škoda, ale zároveň si myslím, že sa nám v priebehu dňa podarilo urobiť progres a bol som v hre o pole position, čo o podujatiach pred Monakom neplatilo,“ povedal po skončení kvalifikácie Sainz.

„Keď tlačíte až úplne na limit, tak sa niečo také môže stať. Niekedy sa vám podarí vybojovať prvé miesto, ako sa to podarilo mne po prvých pokusoch v Q3, no inokedy to preženiete a presne to som urobil na konci kvalifikácie ja. V nedeľu však stále mám o čo hrať, pozícia na štarte na tejto trati príliš veľa neznamená, takže na to budeme tlačiť,“ dodal Sainz.

V doterajšom priebehu sezóny platilo, že Ferrari bývalo rýchlejšie v kvalifikácii a Red Bull v pretekoch. Videli sme však, že pred kvalifikáciou tímy opäť siahli po zmenách v nastavení a Ferrari zlepšilo svoju maximálku i tempo v prvom sektore. Aj Sainz verí, že Scuderia dokáže zvrátiť negatívnu bilanciu v pretekoch. Piatkové pretekové simulácie naznačili, že by to mohlo byť pomerne vyrovnané.

„Myslím si, že v pretekoch máme dosť veľkú šancu. V pretekových simuláciách to bolo v porovnaní s Red Bullom vyrovnané. Za normálnych okolností má Red Bull po desiatich kolách navrch, ale tento víkend sme niečo také zatiaľ nevideli,“ povedal Sainz.

„Teraz je to ťažké predvídať. V piatkových tréningoch nie sú pretekové simulácie dostatočne dlhé, aby nám niečo napovedali, ale s dobrým štartom, inteligentnou jazdou a dobrou stratégiou stále môžem byť na pódiu alebo aj vyhrať,“ dodal španielsky pretekár.

Súvisiace články