logo F1online.sk

Hamilton a Norris idú ku komisárom za príliš pomalú jazdu (+VERDIKT)

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala11. 6. 2022

Lewisovi Hamiltonovi kvalifikácia na nedeľné preteky nevyšla podľa predstáv a hrozí, že si ešte pohorší. Počas druhej časti totiž takmer zastavil na trati v snahe získať zákryt, čo komisári vyhodnotili ako potenciálne príliš pomalú jazdu. Britovo vypočúvanie naplánovali na 18:20, no na koberček sa má dostaviť aj Lando Norris.

Keď sa Lewis Hamilton chystal do svojho druhého kola v Q2, bol priebežne na nepostupovej jedenástej priečke. Dobre si teda uvedomoval, že ak sa chce prebojovať do elitnej desiatky, potrebuje využiť každú príležitosť. Jednou takou je aj jazda v zákryte, ktorá pri optimálnom načasovaní môže pilotovi poskytnúť aj viac ako štyri desatiny sekundy.

Mercedes však sedemnásobného majstra sveta vypustil na trať osamoteného. Pred sebou síce mal monoposty, no tie boli príliš ďaleko na to, aby sa ich Hamilton pokúšal dostihnúť. Za ním však na trať vyrazili Lando Norris a Daniel Ricciardo, čo sa lišiacky pokúsil využiť.

A tak Hamilton v dvanástej zákrute takmer zastavil na trati vyčkávajúc, kedy ho Norris predbehne. Inžinier však pilota McLarenu upozornil, aby súperovi neskočil na lep a pekne sa držal za ním. “Nedovoľ mu, aby z teba spravil somára. On sa musí držať delty, on sa dostane do problémov. On je vedúcim jazdcom, on sa dostane do problémov,” zopakoval Norrisovi Will Joseph.

Lewisovi Hamiltonovi nezostávalo iné len pridať plyn. V opačnom prípade by prekročil časovú deltu medzi čiarami SC1 a SC2, ktorá je v Baku stanovená na hranici 2:09,000. Za toto ho však komisári penalizovať nebudú môcť; Hamilton bol napokon dostatočne rýchly, aby tento čas podliezol. Zvládol to za rovné dve minúty.

“Človeče, nemám žiaden zákryt,” rozčuľoval sa na cieľovej rovinke a po dvoch zákrutách svoje kolo prerušil uvedomujúc si, že takto sa do Q3 nedostane. “Niekedy neviem, čo vlastne odo mňa očakávate. Ách,” nahlas si povzdychol Hamilton.

A hoci Hamilton neporušil pravidlo o časovej delte, na ktoré upozorňoval aj v Španielsku, komisári mu i napriek tomu môžu udeliť napomenutie či dokonca väčší trest. V článku 33.4 Športových pravidiel F1 sa totiž píše, že pilot nesmie “v žiadnej chvíli jazdiť zbytočne pomaly, nepredvídateľne alebo spôsobom, ktorý by mohol byť vnímaný ako potenciálne nebezpečný pre iných pilotov alebo ďalších ľudí”. To znamená, že dodržať časovú deltu stanovenú riaditeľstvom pretekov nestačí.

Aktualizované (19:40). Komisári zverejnili verdikt hodinu po začiatku vypočúvania. Dozvedeli sme sa z neho, že Lewis Hamilton aj Lando Norris sa trestom vyhli. “Aj keď Lewis Hamilton bol pomalý, komisári poznamenávajú, že rešpektoval časovú deltu, pilot sa presunul naľavo mimo pretekársku stopu a k situácii došlo na rovinke, kde viditeľnosť nepredstavovala žiaden problém.”

“V žiadnej chvíli nebol žiaden iný pilot vystavený nebezpečenstvu. Tri autá na tomto úseku trate (Lewis Hamilton, Lando Norris a Daniel Ricciardo) boli všetky vo výjazdových kolách,” vysvetlili svoje rozhodnutie.

Súvisiace články