logo F1online.skF1online.sk

Wolff o poskakovaní: Niekedy ani fyzioterapeut problémy nevyrieši

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 6. 2022

Téma poskakovania sa v Baku vrátila na titulné strany a opäť je to tím Mercedes, ktorý „ťahá káru“, keďže po prvých troch tréningoch to vyzeralo, že nie je ani tretí najrýchlejší. Poskakovaním však trpeli aj ďalšie tímy, stačí spomenúť Ferrari, Haas alebo Alpine, avšak tieto dokázali byť na svoje pomery konkurencieschopné, kým Mercedes tento jav vyložene spomaľuje.

Pred podujatím na mestskom okruhu a ešte takom rýchlom sa určité problémy aj očakávali, avšak nie také výrazné. Miestami sme mali pocit, že sa tímy vrátili späť niekam do predsezónnych testov, kde tento jav ešte len začali spoznávať. Inžinieri i jazdci tak opäť čelili celému radu problémov.

„Čelíme zas rovnakým problémom, keď auto nie je rýchle a zároveň trpíme v dôsledku poskakovania,“ povedal na stretnutí s novinármi v Baku šéf Mercedesu Toto Wolff. „U ostatných, ako napríklad u Ferrari, sa to vyskytuje tiež, dokonca ešte o trochu horšie.“

„Na niektorých miestach trate poskakujeme tak strašne, že to veľmi negatívne ovplyvňuje našu aerodynamiku aj rýchlosť na rovinkách. Dôsledkom je tiež to, že jazda nie je dobrá, a to nás môže stáť niekoľko desatín. V piatok sme na rovinkách strácali na Ferrari a Red Bull celú sekundu,“ hovorí Wolff.

Hromadia sa aj sťažnosti jazdcov. Veľmi vokálny bol na túto tému napríklad George Russell, ktorý si myslí, že telá pilotov to takto nemôžu vydržať a šušká sa už aj o tom, že by Mercedes mohol požadovať uvoľnenie pravidiel v oblasti odpruženia.

„Vidíme autá, ktoré tento problém nemajú vôbec, potom také, u ktorých to je ešte horšie. Za našich dvoch pilotov môžem povedať, že majú problémy,“ povedal Wolff.

„Zašlo to až do bodu, že ani fyzioterapeut ich niekedy nedokáže vyriešiť. Musíme počkať a uvidíme, ako sa to vyvinie a tiež potrebujeme pochopiť, prečo je to v niektorých monopostoch o toľko náročnejšie ako v iných,“ dodal Rakúšan.

Súvisiace články

Diskusia