logo F1online.sk

Norris: Potrebujeme upgrade celého balíka

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl11. 6. 2022

Jedným z cieľov McLarenu pre novú éru bolo odstránenie nevyrovnanosti výkonov monopostu. V nedávnej minulosti totiž „papájoví“ miestami excelovali, no inokedy sa na základe typológie trate či podmienok vytrápili. Zdá sa, že MCL36 predstavuje v tomto smere skutočne krok dopredu.

Nádejný je aj progres od začiatku sezóny, keď sa britský tím vzchopil a v Imole dokonca dosiahol na pódium. „Chcem veriť, že vo všeobecnosti sme sa na všetkých tratiach o niečo zlepšili. Stále sú pred nami miesta, kde sme sa minulý rok trápili, ako napríklad Zandvoort. Ešte musíme preskúmať, ako sa bude auto správať v odlišných typoch zákrut, než aké sme zažili doposiaľ. S určitou sebadôverou však môžem povedať, že vo väčšine týchto oblastí sme sa s naším monopostom posunuli dopredu,“ vyhlásil Lando Norris.

So snahou odstrániť nevyrovnané výkony sú spojené určité kompromisy. McLaren je čo sa týka počtu bodov i straty na čelo na tom horšie než v minulej sezóne. Norris preto hovorí o potrebe ešte výraznejšieho progresu. „To, čo teraz potrebujeme, je jednoducho upgrade celého balíka,“ skonštatoval britský pretekár.

Aj do Baku priniesol McLaren drobné vylepšenia, no piatkové tréningy nepriniesli „papájovým“ veľa dôvodov na optimizmus. Lando Norris v nich odjazdil celkom 42 kôl, v FP1 obsadil 11. priečku a v FP2 skončil na desiatom mieste. „Baku viac reprezentuje to, kde sa v skutočnosti nachádzame. Zatiaľ rýchlostne strácame, snáď to bude v priebehu víkendu lepšie. Môže sa tu udiať veľa, videli sme neočakávané pódiá. Radi by sme boli v pozícii, aby sme dokázali vyťažiť z príležitostí, ktoré prídu.“

Pre britskú stajňu je teraz dôležité ďalej vylepšovať MCL36. V Pohári konštruktérov sa McLaren drží na štvrtom mieste, no prenasledovatelia sú blízko. „Auto sa ovláda vskutku dobre. Sú na ňom však určité charakteristiky, od ktorých by som chcel ako pilot viac. Myslím si, že to, čo chcem od auta ja, a čo chce Daniel, je v podstate podobné. Samozrejme, sú medzi nami odlišnosti čo sa týka štýlu. Občas to lepšie sadne mne. Snáď sa nám podarí nájsť v najbližších pretekoch a mesiacoch postupné vylepšenia na aute a budeme sa posúvať správnym smerom,“ uzavrel Norris.