logo F1online.sk

Ralf Schumacher sa opäť oprel do Steinera, pridal sa k nemu dokonca aj Toto Wolff

Toto Wolff
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 6. 2022

Ralf Schumacher pokračuje v kritike na adresu šéfa tímu Haas a zároveň šéfa jeho synovca Micka Schumachera. Günther Steiner sa pred podujatím v Baku porozprával s médiami, ktorým extenzívne povysvetľoval, ako opakované nehody Micka Schumachera vplývajú na chod tímu a aké problémy to spôsobuje. To sa nestretlo ani s najmenším pochopením u Ralfa Schumachera, ktorý Steinerovu politiku opakovane kritizuje. Teraz sa ku kritikom pridal dokonca aj Toto Wolff.

Ralf sa do šéfa Haasu oprel už po podujatí v Monaku, po ktorom bolo vo vyjadreniach Tirolčana cítiť, že smerom k Mickovi vysiela varovné výstrely. Steiner však v Baku pokračoval a dosť detailne hovoril o tom, že jeho tím má kvôli Schumacherovým chybám problém s náhradnými dielmi i rozpočtom.

To Ralfa popudilo ešte viac. „Steinerov štýl je pre jazdcov náročný. Jeho vedenie je extrémne autoritatívne, čo si sám pamätám zo svojho aktívneho pôsobenia vo Formule 1. Dnes je však už takéto riadenie tímu zastaralé,“ povedal Ralf Schumacher pre F1-Insider.com.

„Obaja sa dopustili chýb, ako Mick, tak aj jeho tím. Rozdiel je však v tom, že o chybách tímu sa v Haase verejne nezmieňujú,“ dodal Ralf.

Ten strávil šesť rokov pod patronátom Franka Williamsa a k legendárnemu šéfovi stajne z Grove prirovnal aj šéfa Haasu, avšak nie v pozitívnom slova zmysle. „Frank radšej vyvolával konflikty miesto toho, aby šíril tímového ducha a harmóniu. Veril, že jazdci podávajú lepšie výkony, keď sa navzájom nenávidia,“ prehlásil Schumacher.

„Podobne ako Steiner, Frank najprv hovoril s novinármi, ktorých zásoboval informáciami, aby tak vyvíjal tlak na jazdcov. Môžem k tomu povedať len toľko, že ja aj moji tímoví kolegovia by sme podávali lepšie výkony, keby sme cítili viac súdržnosti v tíme, pretože všetky tie psychologické hry z vás zbytočne odčerpávali energiu,“ povedal Ralf.

„Viem si dosť dobre predstaviť, že Mick by už mal na konte nejaké body, keby bol jeho šéfom Franz Tost alebo Andreas Seidl,“ dodal šesťnásobný víťaz veľkej ceny.

A čo viac, na obranu Micka Schumachera sa postavil aj šéf Mercedesu Toto Wolff. Ten mal pred niekoľkými rokmi o služby nemeckého mladíka záujem, no on sa napokon upísal Ferrari. Teraz je Mickova budúcnosť opäť na pretrase a Wolff už avizuje, že by o jeho služby potenciálne mohol mať záujem.

„Prečo nie?“ pýta sa Wolff, ktorý označil počínanie šéfa Haasu a jeho vyjadrenia do médií ako „celkom nesprávnu cestu“.

„Musíte ho predsa toho tlaku zbaviť. Mick je inteligentný a vieme, že jazdiť vie. Musíte ho nechať jazdiť tak, ako mu kážu jeho inštinkty. Skrátka by som to nechal tak, aj za cenu toho, že skončí opäť v múre. On sa to musí naučiť a vy mu musíte dôverovať,“ hovorí Wolff.

Ten nemeckému mladíkovi zložil veľkú poklonu v čase, keď sa začalo špekulovať o jeho budúcnosti, čo je pre jazdca vždy nepríjemné. „S menom Schumacher alebo bez neho, Mick má prednosti, vďaka ktorým bude vždy na našom radare,“ povedal boss Mercedesu.