logo F1online.sk

Ferrari je opäť rýchle na jedno kolo, pretekové sú simulácie vyrovnané, znie z Red Bullu

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 6. 2022

V Baku sa nám podľa všetkého schyľuje k ďalšej bitke medzi Ferrari a Red Bullom. Oba tieto tímy ukázali v tréningoch svoju silu a aj keď sa tu a tam objavili nejaké problémy, nebolo to nič také, čo by sa v piatok nedalo očakávať. Presne tak nejak zhodnotili úvod víkendu obaja piloti tímu z Milton Keynes, ktorí sa pred novinármi nesťažovali, ale ani nelietali od radosti v oblakoch.

V prvom voľnom tréningu bol najrýchlejší Sergio Pérez pred Charlesom Leclercom, v druhom si títo dvaja páni svoje pozície vymenili. Vyzerá to teda tak, že sa nám schyľuje k ďalšej tesnej bitke medzi Ferrari a Red Bullom

„Nemal som veľké šťastie pri svojich pokusoch na mäkkých pneumatikách, ako v prvom tréningu, tak aj v tom druhom. Stále sa objavili nejaké žlté vlajky a musel som spomaliť,“ povedal po piatku Max Verstappen.

„Celkovo si však myslím, že sme vyzerali solídne. Zdá sa, že Ferrari je opäť rýchle na jedno kolo, ale pri pretekových simuláciách to vyzerá o čosi vyrovnanejšie, čo je pozitívne. Zdá sa, že tímy tentoraz dokážu zapnúť svoje pneumatiky na jedno kolo, no v tom druhom už strácate výkonnosť. Celkovo to teda nebol zlý deň, avšak treba niektoré veci doladiť,“ hovorí holandský pretekár.

Ten v prvom voľnom tréningu upútal svojim zadným krídlom, ktoré nás v spomienkach vrátilo o dvanásť mesiacov späť, kedy taktiež v Baku vrcholila kauza flexibilných krídel. Klapka zadného krídla na monoposte Verstappena sa zvláštne trepotala a celé krídlo sa ohýbalo, čo sa súperom Red Bullu určite nepáčilo. V druhom tréningu sa už tento jav neobjavil, avšak hlavným dôvodom bolo, že v tíme sa rozhodli presedlať na inú špecifikáciu tohto komponentu.

„Pokúšali sme sa to opraviť a myslím, že keďže som už v druhom tréningu nič nepočul, tak je všetko v poriadku,“ povedal Verstappen.

Jeho tímový kolega Sergio Pérez pokračuje v Baku tam, kde v Monaku skončil. Opäť „snorí“ na tých najvyšších priečkach a potvrdzuje, že s týmto autom i týmto okruhom si skvelo rozumie.

„Začiatok dňa bol dobrý. V druhom tréningu nám to nešlo tak dobre, ako by sme chceli. Tuším, že sme sa možno s autom nevydali správnou cestou alebo sme skúmali nové cesty a nedokázali vyriešiť svoje problémy. Máme však dobré dáta, takisto z dlhých jázd, ktoré môžeme preskúmať. Verme, že to zajtra v kvalifikácii dokážeme poskladať,“ povedal Pérez.