logo F1online.sk

Vettel verí, že situácia medzi FIA a jazdcami sa upokojí: Chýbajú nám Masiho skúsenosti

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 6. 2022

Po vlaňajšej kontroverzii na Veľkej cene Abú Zabí musela FIA pod vedením nového prezidenta konať. Riaditeľstvo pretekov a viacero ďalších procedúr prešlo zmenami. Tie na papieri určite vyzerajú dobre, avšak k väčšej konzistencii a upokojeniu vzťahov neviedli. Zo strany pilotov stále zaznievajú kritické hlasy, ktoré vyslovili aj tí najostrieľanejší a najskúsenejší piloti na rošte.

Dôvodov na nespokojnosť bude zakaždým viac ako dosť. Ak budú jazdci a tímy schopní z niečoho „vytrieskať“ akúkoľvek výhodu, tak sa o to určite pokúsia. Nedá sa však povedať, že by v porovnaní s minulým rokom zaznievalo zo strany jazdcov menej sťažností.

Ešte minulý mesiac sa pilot Alpinu Fernando Alonso nechal počuť: „Už sme boli svedkami niekoľkých vecí, ktoré dokazujú, že priestor na zlepšovanie je stále veľký.“

Sťažnosti sú pritom mierené nielen voči komisárom, ale aj voči riadeniu pretekov. Zazneli dokonca slová (naposledy sa ich dopustil Júki Cunoda) o vyloženej nedôvere voči FIA a riadeniu pretekov.

Štvornásobný majster sveta Sebastian Vettel dokonca povedal, že súčasnému vedeniu chýba niekoľko vlastností, ktorými bývalý riaditeľ pretekov Michael Masi disponoval. Sám však povedal, že po zmene riadiacej štruktúry sa problémy očakávali a vyzval jazdcov, aby sa miesto kritiky pokúsili s FIA spolupracovať a hľadať zlepšenie.

„Čo nám teraz chýba, sú skúsenosti, ktoré Michael Masi mal a pri svojej práci ich aj využíval. Robil to naozaj dlho a s touto prácou vyrastal,“ povedal Vettel.

„V súčasnosti to nie je jednoduchá pozícia, pretože dianie na riaditeľstve pretekov je pod neustálym drobnohľadom a venuje sa mu značná pozornosť.“

„Verím však, že sa situácia upokojí a nájdeme spôsob, ako spolupracovať medzi FIA a jazdcami smerom do budúcna. Nemôžete uspokojiť každého, ale musíme sa pokúsiť o dosiahnutie väčšej spokojnosti obidvoch strán,“ dodal Vettel.

Súvisiace články