logo F1online.skF1online.sk

Bez DRS budeme len jazdiť vo vláčiku, hovorí Verstappen

George Russell a Max Verstappen
© LAT Images/Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 6. 2022

DRS sa tak skoro zrejme nezbavíme. Pred zavedením nových technických pravidiel sa objavili hlasy, podľa ktorých by jedného dňa mohlo dôjsť k tomu, že monoposty už nebudú na predbiehanie potrebovať DRS. To sa však ukázalo ako veľký omyl, keďže sa s týmito autami zredukoval aj účinok aerodynamického zákrytu. Trápenie Maxa Verstappena v Španielsku je dobrým príkladom toho, aký by bol život bez DRS.

Red Bull mal v Barcelone problémy „spojazdniť“ svoje zadné krídlo a po chybe v štvrtej zákrute sa Verstappen ocitol za Georgeom Russellom na pomalšom Mercedese. Jeho úsilie o predbehnutie sa premenilo na jedno veľké trápenie.

„Nuž, ak by sme sa DRS úplne zbavili, tak budeme len jazdiť vo vláčiku. Myslím si, že moja skúsenosť ukázala, aké je to frustrujúce, takže DRS v súčasnosti na autách potrebujeme,“ povedal Verstappen jednoznačne.

Tieto nové monoposty síce umožnili pilotom prenasledovať súpera omnoho tesnejšie a zredukovali množstvo tzv. špinavého vzduchu, no na druhej strane tiež eliminovali efekt aerodynamického zákrytu. Skutočnosť, že tieto autá nevíria vzduch tak výrazne, znížila aj efekt priblíženia sa vďaka nižšiemu odporu vzduchu na rovinke.

„Prenasledovanie je o niečo ľahšie, ale aj odpor vzduchu je o niečo menší. Nemáte tak k dispozícii taký účinný zákryt ako minulý rok. Preto stále potrebujete DRS, aby ste mohli útočiť,“ hovorí Verstappen.

Po španielskych problémoch sa Red Bull musel uistiť, aby sa niečo podobné už v Baku nezopakovalo, keďže na tejto trati s dvoma dlhými rovinkami bude funkčné DRS kľúčové.

Súvisiace články

Diskusia