logo F1online.skF1online.sk

Platy jazdcov ako súčasť rozpočtového stropu? Alonsovi sa to nepozdáva

Fernando Alonso
© XPB/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 6. 2022

Keď už sa bavíme o rozpočtovom strope, tak poriadne. Kým veľké tímy bojujú o jeho dodatočné navýšenie, naďalej sa objavuje aj možnosť zastropovania platov jazdcov, či už zavedením samostatného stropu alebo zaradením ich miezd pod aktuálny rozpočtový strop. Nie je nijak prekvapivé, keď proti tomu najhlasnejšie protestujú samotní piloti. Proti je aj Fernando Alonso.

Zo súčasného rozpočtového stropu existujú v pravidlách viaceré výnimky. Do jeho výšky sa aktuálne nezarátavajú platy jazdcov, čo je istotne tá najväčšia položka, ktorú stajne nemusia do svojich výdajov zahŕňať. Objavila sa však možnosť, že by sa to mohlo zmeniť.

„Nemyslím si, že je niečo také potrebné,“ povedal Fernando Alonso. „Jazdcov sa táto téma nikdy netýkala a myslím si, že nás pilotov využívajú stále viac a viac, aby sme promovali Formulu 1. Podujatí, ktorých sa zúčastňujeme, je stále viac a sme viac v kontakte s fanúšikmi.“

„Skrátka, žiadajú od nás stále viac a viac a profitujú z toho. Mali by sme preto byť mimo rozpočtového stropu. Je to veľmi komplikované,“ hovorí španielsky pretekár.

Je prirodzené, že jazdci sa proti takýmto opatreniam bránia. Inak tomu nebolo ani v ďalších profesionálnych ligách, kde k tomuto kroku pristúpili. V prípade jeho zavedenia je však na stole viacero otázok. Taký Max Verstappen bude podľa medializovaných informácií od roku 2024 zarábať 50 miliónov dolárov. Keby bol strop na platy jazdcov zavedený akokoľvek veľkoryso, je zrejmé, že Max by sa doňho so svojím kontraktom nezmestil. Ako to teda riešiť? Dostane výnimku alebo o časť svojho platu príde?

Taký Frédéric Vasseur, ktorý je najhlasnejším zástancom rozpočtového stropu a jeho udržania na súčasnej výške v Monaku prehlásil, že zavedenie platového stropu pre jazdcov a kľúčový personál je „ďalšou témou na stole“. Môžeme teda očakávať, že diskusia na túto tému sa v najbližšom období bude posúvať ďalej.

Súvisiace články

Diskusia