logo F1online.skF1online.sk

Binotto uznáva: Spoľahlivosť pohonnej jednotky nám robí starosti

Mattia Binotto a Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala6. 6. 2022

Šesť veľkých cien fungovala pohonná jednotka Scuderie Ferrari ako hodinky, no potom to prišlo. Agregát zlyhal v najhoršej možnej chvíli, keď Charles Leclerc viedol Veľkú cenu Španielska. Ferrari tvrdí, že príčinu už pozná, no Mattiovi Binottovi aj naďalej robí motor vrásky na čele.

Ferrari už krátko po skončení pretekov v Španielsku oznámilo, že sa mu podarilo odhaliť pôvodcu zlyhania jednotky MGU-H a turba. Vo vyhlásení tiež uviedlo, že nešlo o technický problém v súvislosti s nedostatočnou spoľahlivosťou. Všetko však prišlo veľmi náhle, a preto si vo Ferrari nemôžu byť stopercentne istí, že sa už nič podobné nezopakuje.

“Spoľahlivosť nám vždy robí starosti,” uviedol Mattia Binotto počas víkendu v Monaku. “A keď sa niečo udeje, je to nanič, trápi nás to. Stále skúmame, čo sa udialo v Španielsku. Niekedy dospejete k jednoznačným vysvetleniam, príčinou môže byť nejaká externá nehoda. Môže to však vzniknúť aj za výnimočných okolností, nuž a tieto môžu vyvolávať skutočné obavy.”

Turbo a jednotka MGU-H na monoposte Charlesa Leclerca sa celkom zničili a v ďalšej časti sezóny ich už nebude možné nasadiť. Šéf Ferrari nechcel zachádzať do detailov. “Čo vám mám povedať? Nie veľa! Pustili sme sa do analýz. Zlyhalo to a zničili sme turbo aj MGU-H, takže sa už nebudú dať opraviť. Samozrejme, našli sme príčinu, pred Monakom a ďalšími pretekmi sme to opravili. Viac detailov vám neprezradím.”

Ferrari má i napriek tomu lepšiu vizitku ako Red Bull, ktorý musel odstúpiť už v troch prípadoch a nebol ďaleko od ďalšieho, keď Sergiovi Pérezovi v Miami začala pohonná jednotka vynechávať. Mattia Binotto si preto myslí, že súper by mal mať väčší strach.

“Spoľahlivosť bola v tomto šampionáte doposiaľ kľúčová, pretože nám zlyhala technika v Španielsku, no stalo sa to aj Red Bullu. Oni trikrát nedošli do cieľa, my raz,” vyratúva Binotto. “Naše zákaznícke tímy mali tiež nejaké problémy, takže je to výzva z pohľadu výkonu, ale aj z hľadiska spoľahlivosti. Nuž a keď máte obavy o spoľahlivosť, odstrániť ich v krátkom čase nikdy nie je samozrejmé.”

“Takže áno, robí nám to starosti. Neznamená to však, že by sme boli príliš ustarostení, dúfam, že Christian [Horner] má väčšie obavy než ja! My sa však naplno pustíme do práce a azda do konca sezóny všetko prebehne hladko,” doplnil.

Súvisiace články

Diskusia