logo F1online.sk

Ferrari čelí až príliš veľkej kritike, myslí si Berger

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 6. 2022

Ferrari v Monaku pri svojom strategickom rozhodovaní vyhorelo na celej čiare. Stratégovia Scuderie urobili viacero nezanedbateľných chýb, čo zosunulo Charlesa Leclerca z prvého na štvrté miesto. Niečo také už hraničilo so strápnením sa, ale podľa názoru bývalého pilota tohto tímu, Gerharda Bergera, by verejnosť mala byť voči Ferrari zhovievavejšia.

Veľkou chybou bolo povolať k mechanikom Charlesa Leclerca a obuť mu intermediálky. V tom čase bolo toto rozhodnutie prijaté už neskoro. Už o tri kolá neskôr museli stratégovia tímu povolať domáceho miláčika do boxov opäť a kvôli nutnosti vykonať dvojitú zastávku prišiel Charles o ďalší čas.

Leclerc urobil na svojom domácom podujatí všetko správne, vyhral kvalifikáciu, neurobil žiadnu chybu a na mokrej trati si ešte vyjazdil šesťsekundový náskok, ktorý mal jeho tímu uľahčiť strategické rozhodovanie. Nič z toho mu však nestačilo ani na pódium.

Niet preto divu, že na taliansky tím sa po pretekoch zosypala obrovská kritika, hoci podľa Gerharda Bergera nie úplne oprávnená. „Ferrari je za svoje strategické chyby z minulej nedele kritizované až príliš,“ prehlásil v rozhovore pre La Gazzetta dello Sport.

„Mali by sme Mattiovi Binottovi pogratulovať k tomu, že na trať dokázal poslať silné auto, pretože ešte pred pár mesiacmi sme niečo také nečakali,“ hovorí Rakúšan.

Na monackom fiasku sa podľa jeho slov dajú nájsť aj pozitíva. Tým najväčším je výkon Carlosa Sainza, ktorý ukázal, že s ním stále treba počítať. V Monaku dosiahol už svoje štvrté pódiové umiestnenie v sezóne.

„Po siedmich veľkých cenách môže Sainz právom snívať o titule majstra sveta. Nie je ďaleko od čela a určite ho neodpisujme,“ prehlásil Berger.

„Ferrari sa vzchopilo a v Monaku mal tento tím lepšie auto. Druhé a štvrté miesto nie je žiadna katastrofa,“ dodal bývalý pilot tohto tímu.