logo F1online.sk

Stále nie sme dosť rýchli, je to neprijateľné, hovorí znepokojený Wolff

Toto Wolff a Suzie Wolffová
© Twitter/Mercedes
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková31. 5. 2022

Šéf Mercedesu Toto Wolf priznal, že ho trápi, ako sa tímu stále nedarí znížiť stratu na Red Bull a Ferrari. Nemecký tím prežil frustrujúci začiatok sezóny 2022, keď ho brzdilo extrémne poskakovanie. To sa síce zlepšilo v Barcelone, avšak v Monaku problém opäť vyplával na povrch.

Obaja piloti Mercedesu síce v posledných pretekoch bodovali, išlo však len o piatu a ôsmu priečku, čo určite nie sú pozície, o ktoré má niekoľkonásobný víťaz Pohára konštruktérov záujem.

Wolff uznáva, že hoci monoposty Mercedesu už vykazujú určité zlepšenie, podľa neho to nie je ani zďaleka také ideálne. Stále sa totiž z hľadiska rýchlosti nevedia priblížiť k najväčším ašpirantom na titul.

„Myslím si, že sme tretí. Nie sme druhí ani štvrtí. Máme dvoch mimoriadne silných jazdcov, ale pre nás všetkých je veľmi nepríjemné, že ten odstup od prvých dvoch je približne rovnaký. Ak sa na to pozeráte optimisticky, je to päť desatín. Ak sa na to pozeráte pesimisticky, je to viac ako osem desatín. A to je pre nás všetkých v Mercedese jednoznačne neprijateľné,“ pohoršuje sa viedenský rodák.

Wolff sa však nevzdáva. „Podľa mňa sa momentálne učíme na každej trati. Ak mám byť úprimný, doslova každý kilometer, ktorý absolvujeme, je pre nás dôležitou lekciou, aby sme auto mohli zlepšiť. Musíme sa však dostať z tejto krajiny nikoho, v ktorej sa momentálne nachádzame.“

„Ak chcete zmeniť koncepciu, musíte pochopiť, vďaka čomu bude nová koncepcia rýchlejšia než súčasná. Keby sme to vedeli, urobili by sme to. Momentálne stále veľmi veríme tomu, čo robíme a snažíme sa ďalej vyvíjať a pochopiť auto s cieľom zvýšiť jeho rýchlosť,“ nestráca nádej rodák z Rakúska.

Šéf Mercedesu hovorí, že v súčasnosti sa sústredí na plné využitie potenciálu, ktorý podľa neho v aute je, ale predpokladá, že ak sa situácia nezlepší, možno bude musieť v roku 2023 urobiť odvážnejšie rozhodnutia, a to napríklad ohľadom zmeny koncepcie úzkych bočníc. „Ale v tomto bode ešte nie sme.“