logo F1online.sk

Hill a Schumacher sa zhodujú: Leclerc by nemal kritizovať Ferrari

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková31. 5. 2022

Charles Leclerc po strategickom fiasku na Veľkej cene Monaka nešetril ostrými slovami na adresu Ferrari. Bývalý pilot F1 Damon Hill však Monačana vystríha pred príliš hlasnou kritikou vlastného tímu. Rovnaký názor má aj komentátor Ralf Schumacher, ktorý Leclercovi vyčíta, že sám urobil dosť chýb.

Strategické zlyhanie Scuderie stálo 24-ročného jazdca takmer isté víťazstvo v pretekoch a okrem toho aj pódiové umiestnenie na domácom podujatí. Leclerc štartoval z pole position a zdalo sa, že je na najlepšej ceste ukončiť svoje monacké prekliatie.

Stratégov Ferrari však zaskočil ťah Red Bullu pri prezutí Sergia Péreza na intermediálky, na čo zareagovali neskoro. Leclerc následne po dvoch zastávkach v boxoch klesol z vedúcej pozície až na štvrté miesto, na čo reagoval kričaním a nadávaním do vysielačky.

Frustráciu určite umocňuje fakt, že kedysi impozantný náskok v šampionáte jazdcov aj v Pohári konštruktérov sa už pred Monakom rozplynul, teraz sa však strata dokonca ešte zväčšila. Aby toho nebolo málo, nasledujú preteky v Baku a Montreale, ktoré by podľa predpokladov mali viac vyhovovať Red Bullu.

Monacký pilot si preto po pretekoch servítku pred ústa nedával, keď povedal, že jeho tím urobil príliš veľa chýb. To sa nepáčilo Damonovi Hillovi, majstrovi sveta z roku 1996, podľa ktorého by mal voliť miernejší slovník. „Ferrari tomu rozumie. Ale kritizovať svoj tím môžete len toľkokrát, kým sa z toho nestane PR problém.“

Tu sa núka spomenúť, ako Ferrari v minulosti neslávne vyhodilo Alaina Prosta, údajne po tom, čo prirovnal svoje auto ku kamiónu. Britský šampión sa domnieva, že toto myslenie v Maranelle stále existuje. „Ak ide jazdec proti Ferrari, Ferrari vždy vyhrá, oni neustupujú. Takže na toto si musíte dávať trochu pozor.“

Podobný názor má aj Ralf Schumacher, ktorý bol po pretekoch v Monaku voči Leclercovi kritický. „Sám toho dosť pokazil, takže by mal byť pokorný. To sa stáva. Vyhrávate spolu a prehrávate spolu. Tím zatiaľ urobil menej omylov ako on.“ Nemec pravdepodobne narážal najmä na Monačanovu jazdeckú chybu v Imole, po ktorej sa takisto pripravil o cenné body.

Monackú blamáž sa Ferrari ešte snažilo zvrátiť bezprostredne po pretekoch, keď podalo protest proti obom vozidlám Red Bullu za údajné prehrešky pri výjazde z boxovej uličky, čo však komisári zamietli. Hill tvrdí, že to bolo zbytočné. „Ak mám byť úprimný, myslím si, že to bolo trochu v zmysle toho, že topiaci sa aj slamky chytá. V konečnom dôsledku, ak prehráte preteky, odvolávať sa proti niekomu, kto ani neprešiel celým kolesom za žltú čiaru, je trochu slabé.“

V každom prípade, situácia sa vyostruje, išlo totiž o prvý náznak tvrdého zákulisného boja medzi týmito dvoma stajňami po pokojnom a rozvážnom začiatku sezóny.