logo F1online.sk

Naše rozhodnutia neboli v poriadku, ale zlepšíme sa, sľúbil Binotto

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala30. 5. 2022

Ferrari si dnes môže ťukať na čelo a ľutovať, akú obrovskú príležitosť si nechalo prekĺznuť pomedzi prsty. Šéf tímu Mattia Binotto si pred ničím nezakrýval oči. Priznal, že boxový múrik v tomto prípade zlyhal a Charles Leclerc sa hneval oprávnene. Ferrari sľubuje, že dôkladne rozpitve celé preteky, aby sa podobným pochybeniam do budúcna vyhlo.

“Výsledok je určite sklamaním a takisto rozumiem aj Charlesovi, že je smutný. Bol prvý, ale skončil štvrtý, takže je jasné, že s našimi rozhodnutiami nebolo všetko v poriadku,” znie pomerne rázna reakcia Mattiu Binotta. “Musíme to preskúmať a aj to urobíme.”

V prípade Charlesa Leclerca dal veci do pohybu Sergio Pérez, ktorý v 16. kole prezul na nové intermediálky. V priebehu dvoch kôl dokázal zmazať celý náskok domáceho pretekára a vďaka undercutu sa virtuálne dostal do čela veľkej ceny.

Ferrari si zaraz uvedomilo, že Pérez ho predbieha, a tak nerozvážne povolalo Leclerca do boxov. Stratégia ani ryba, ani rak bola odsúdená na neúspech. Ferrari zastavilo príliš neskoro na to, aby pokrylo Péreza, nuž a príliš skoro, aby mohlo prezuť rovno na gumy do sucha.

“Myslím si, že sme v danom čase podcenili tempo intermediálok. Možno sme mohli Charlesa povolať o kolo skôr alebo ho nechať na trati dlhšie a ísť z mokrých pneumatík rovno na suché,” uznáva Binotto. Leclerc sa podľa vlastných slov dohodol na druhej spomínanej voľbe, preto ho zaskočilo, že stratégovia otočili. “Takéto chyby sa stali. Teraz je dôležité pochopiť, prečo k nim došlo. Započneme tento proces.”

Istou útechou pre Charlesa Leclerca je fakt, že z Monaka neodchádza ako víťaz Max Verstappen a nenatiahol svoj náskok v jazdeckom poradí tak výrazne, ako by mohol. Ferrari si však nevydýchlo.

“Nie, nespadol nám kameň zo srdca. Dnes sme stratili body v konštruktérskom šampionáte, a to je pre nás dôležitejšie,” zdôraznil švajčiarsko-taliansky inžinier. “Ako som povedal, podpísalo sa pod to niekoľko chýb, ktoré potrebujeme rozanalyzovať. Okolnosti neboli ľahké, pretože keď sme prezuli, obaja naši piloti narazili na premávku v podobe Albona a Latifiho. To ich stálo pozície. Carlos dnes rozhodne mohol vyhrať a Charles zas stratil čas v Maxov prospech, čo mohlo rozhodnúť.”

“Viacero situácií teda nezahralo v náš prospech, a tiež my sme spravili chyby, čo dávam na vinu sebe a beriem za to zodpovednosť. Zlepšíme sa,” sľúbil na záver.