logo F1online.sk

Splnil sa mi sen, rozplýva sa Pérez

Sergio Pérez
© Twitter/Red Bull
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl29. 5. 2022

Sergio Pérez v Monaku preukázal svoju triedu. Najlepšie sa zorientoval v premenlivých podmienkach a vďaka stratégii doslova vypálil rybník obom Ferrari. Z tretieho víťazstva v kariére mal obrovskú radosť.

Mexičan doteraz vyhral v Sachíre 2020 ešte vo farbách Racing Pointu a v Baku 2021 už ako pilot Red Bullu. „Ako pilot snívate o víťazstve v Monaku. Mne sa tento sen splnil. Hneď po domácich pretekoch je to najšpeciálnejšie miesto, kde môžete vyhrať,“ rozplýval sa Sergio Pérez.

Checo v 16. kole ako prvý z vedúcej štvorice prezul na intermediálky. V priebehu dvoch kôl dokázal odjazdiť také časy, že keď sa Charles Leclerc vynoril z boxov, vo Ferrari len šokovane pozerali, ako Pérez mizne v diaľke. V Red Bulle následne zvládli aj následné prezutie na tvrdé pneumatiky.

„Trať očividne osychala. Nebol som si však istý, či mám pokračovať na mokrých pneumatikách a potom rovno prezuť na sliky, ako to urobil aj Carlos. Videli sme, že Carlos takto stratil strašne veľa času. Tlačil som na to vtedy, keď to bolo potrebné, a prinútil som intermediálky pracovať. Tím mi hovoril, čo mám robiť, pretože v takýchto podmienkach nie je jednoduché tlačiť a zároveň nerobiť chyby. Nám sa to podarilo,“ skonštatoval šťastný víťaz.

V závere sme však ešte videli poriadnu drámu. Oba Red Bully nasadili po červenej vlajke strednú zmes, na ktorej napokon absolvovali 34 kôl. Pérezovi už pneumatiky poriadne odchádzali a bol pod neustálym tlakom Carlosa Sainza. Neurobil však ani jednu chybičku a udržal si prvé miesto.

„V závere sme si to sami sťažili. Pri drobení pneumatík, ktoré som zažíval, bolo dôležité neurobiť žiadnu chybu a dostať sa do cieľa. Nebolo jednoduché udržať Carlosa za sebou,“ povzdychol si Sergio Pérez.

Pre Mexičana to bolo emotívne víťazstvo. „Je to veľký deň pre mňa i pre moju krajinu. Som jediný zástupca Mexika či Latinskej Ameriky na štartovom rošte. Len to ukazuje, aké ťažké je pre nás dostať sa do F1 a vybudovať úspešnú kariéru. Nechcem tým povedať, že chalani z Európy to majú ľahké. Len cítim hrdosť a radosť. Dnes som jazdil s prilbou venovanou Pedrovi Rodriguezovi (bývalý mexický pretekár v F1, pozn. red.) a som si istý, že tam niekde je hrdý na to, čo sme spoločne dosiahli,“ uzavrel Pérez, ktorý sa v Pohári jazdcov priblížil k druhému Charlesovi Lerclercovi na šesť bodov.