logo F1online.sk

Ferrari protestuje! Verstappen aj Pérez podľa nich jednoznačne porušili pravidlá (aktualizované)

Max Verstappen
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 5. 2022

Výsledky Veľkej ceny Monaka ešte nie sú konečné. Tím Scuderia Ferrari podal po pretekoch oficiálnou cestou protest, v ktorom vyčíta FIA a komisárom nesprávne vyhodnotenie situácie okolo výjazdu z boxov Maxa Verstappena. Podľa ich názoru porušil pokyny riaditeľa pretekov a mal dostať trest.

Stalo sa tak pri poslednej zastávke v boxoch, keď Max Verstappen opúšťal pit lane na čerstvých tvrdých pneumatikách. Na výjazde sa mu auto trochu skĺzlo a podľa palubných záberov z monopostu Charlesa Leclerca sa dotkol žltej čiary. Otázka znie, je dotyk s žltou čiarou porušením pravidiel alebo je nutné ju prekročiť?

„Ako Ferrari sme sklamaní, pretože podľa nás došlo k jasnému porušeniu pravidiel, keďže jeden Red Bull prešiel po žltej čiare pri výjazde z boxov,“ povedal po pretekoch boss Ferrari Mattia Binotto.

Vtedy mu do toho trochu skočil redaktor Sky Ted Kravitz, ktorý povedal: „Videli sme to. Bolo to veľmi, veľmi tesné.“ S tým však šéf Ferrari nesúhlasí. „Podľa mňa to tesné nebolo, veď bol na čiare. Ak sa pozriete na Medzinárodný športový kódex, používa slovo ‚prekročiť.‘ Avšak máme k dispozícii objasnenie z Veľkej ceny Turecka 2020, aby sa predišlo zbytočným diskusiám a keď sa pozriete na pokyny riaditeľa pretekov, tak tam sa uvádza, že sa musíte držať napravo od žltej čiary. To znamená, že byť na žltej čiare znamená porušiť pokyny riaditeľa pretekov a všetkých desať tímov je povinných ich dodržiavať,“ prehlásil Binotto jednoznačne.

„Pre nás to teda nie je jasné a budeme od FIA požadovať objasnenie. Budem rád, keď ich spätná väzba dorazí čo najskôr,“ uzavrel švajčiarsky rodák.

Krátko po týchto jeho slovách Ferrari protest skutočne podalo.

V pokynoch riaditeľa pretekov sa naozaj píše: „Jazdci sa musia držať napravo od žltej čiary pri výjazde z boxov až do jej uzavretia za prvou zákrutou.“

Pokiaľ ide Veľkú cenu Turecka 2020, vtedy mal Max Verstappen podobný problém a aj vtedy vyviazol bez trestu. Zachránila ho však skutočnosť, že komisári nenašli záber, z ktorého by bolo úplne jasné, či prekročil alebo neprekročil bielu čiaru. Je však možné, že Binotto poukazoval na nejaké popretekové stretnutie, kde bolo tímom a jazdcom vysvetlené, že porušením tohto pravidla je už samotný dotyk s čiarou.

Pripomíname, že Júki Cunoda toto pravidlo porušil vlani v Rakúsku, hoci nie na výjazde, ale vjazde do boxov. Vtedy za to od komisárov dostal päťsekundovú penalizáciu.

Aktualizované 19:45: Z oficiálneho stanoviska sme sa napokon dozvedeli, že podľa Ferrari sa žltej čiary nedotkol iba Max Verstappen, ale aj Sergio Pérez!

V pretekoch sme videli iba opakovaný záber z výjazdu Maxa Verstappena. Komisári však pôvodne “zaznamenali” iba podozrivý výjazd v podaní Mexičana.

Obaja boli predvolaní ku komisárom.

Súvisiace články