logo F1online.sk

Alonso sa zahľadel na volant a skončil v bariére: Strašne hlúpa chyba

Fernando Alonso
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 5. 2022

Tím Alpine má našliapnuté za ďalšími dvojitými bodmi. V Španielsku vyrovnali Esteban Ocon a Fernando Alonso najlepšie umiestnenie tímu v tejto sezóne a v Monaku sa im na to zatiaľ darí nadviazať. Keďže sa Alpinu od piatka príliš nedarilo, je siedme (Alonso) a desiate (Ocon) miesto solídny výsledok. Viac však upútala dosť hlúpa chyba ostrieľaného šampióna zo záveru kvalifikácie.

Nie sme zvyknutí vidieť od Fernanda Alonsa takéto zaváhanie. Španielsky matador netrafil brzdný bod do piatej zákruty a skončil v bariére. Španiel odviedol v kvalifikácii vynikajúcu prácu, keď sa mu podarilo zdolať aj Lewisa Hamiltona. Túto skutočnosť však trochu zatienila chyba, ktorú si sám otvorene priznal.

„Urobil som chybu. Moje prípravné kolo nebolo ideálne, už v prvej zákrute som cítil, že brzdy sú studené. V tretej a štvrtej zákrute som premýšľal, či mám vôbec pokračovať a ďalej na to tlačiť, pretože som cítil, že auto nie je správne pripravené. Potom som sa zahľadel na volant a do piatej zákruty brzdil príliš neskoro. Bola to z mojej strany strašne hlúpa chyba,“ povedal po skončení kvalifikácie Fernando Alonso.

„Myslím, že v aute je viac potenciálu. Je to moja vina, keďže som nedokončil to kolo. Nebyť tej chyby, možno piate miesto bolo možné,“ dodal 40-ročný Astúrčan.

A aké sú očakávania dvojnásobného šampióna pred nedeľnými pretekmi? „Vraj má pršať, takže si myslím, že situácia sa výrazne zmení. Uvidíme, myslím si, že nikto nevie, aká bude výkonnosť a priľnavosť za daždivých podmienok. Je tu teda veľa otáznikov a všetkých čaká stresujúce popoludnie,“ uzavrel Alonso.

Jeho tímový kolega Esteban Ocon sa víkendom priam pretrápil. Jeho najlepším umiestnením bolo pred kvalifikáciou šestnáste miesto z prvého voľného tréningu. Francúzsky pretekár však dokázal svoje auto „zapnúť“ v tej najdôležitejšej chvíli a odštartuje desiaty. Napriek tomu nebol po sobote úplne spokojný, keďže aj jeho záverečná nehoda pripravila o možnosť dosiahnuť lepšie umiestnenie.

„Určite som trochu frustrovaný, pretože to bolo veľmi dobré kolo, možno z toho mohlo byť siedme miesto alebo dokonca lepšie,“ povedal po skončení kvalifikácie Esteban Ocon.

„Pri pohľade na voľné tréningy si myslím, že sme s autom odviedli veľmi dobrú prácu, pretože sme nemali absolútne žiadne tempo a žiadnu sebadôveru. Monopost lietal zo strany na stranu a strašne som s ním bojoval. Som teda celkom spokojný s tým, že sa mi podarilo dostať do Q3, ale mohlo to skončiť ešte lepšie,“ dodal francúzsky pretekár.

Súvisiace články