logo F1online.sk

“Spokojný a šťastný” Norris opäť zachraňuje McLaren

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl28. 5. 2022

Výborná kvalifikácia v podaní Landa Norrisa. S pomerne výrazným odstupom bol najrýchlejším pilotom mimo Red Bullu a Ferrari. Do pretekov odštartuje z piateho miesta rovnako ako pred rokom, keď v Monaku napokon dosiahol na pódium…

Lando sa zapotil v Q1, keď pre červené vlajky musel prerušiť svoje kolo a zrazu sa ocitol v ohrození na pätnástej priečke. V záverečnom šprinte však s prehľadom postúpil, a odvtedy už prechádzal kvalifikáciou vo veľkom štýle.

Na konci z toho bolo piate miesto, keď sa ako jediný zo zvyšku sveta zmestil do polsekundy od víťazného Charlesa Leclerca. „Samozrejme, som spokojný a šťastný. Bol to ťažký deň. Nachádzali sme sa v akomsi priestore, v ktorom sme nemuseli bojovať s autami za nami. Zároveň sme neboli takí rýchli, aby sme boli v bitke s Red Bullom či Ferrari, čo je škoda, no snažil som sa,“ otvoril Lando Norris svoje hodnotenie.

Mladý Brit v závere Q3 vyšiel na čerstvej sade medzi prvými, preto vo svojom prvom ostrom kole nebol ovplyvnený premávkou či neskoršou červenou vlajkou. Inak výborné kolo si trochu pokazil v poslednom sektore, najmä v záverečnej zákrute čo-to stratil.

Po tom, ako rozbehol ďalší meraný pokus, mu inžinier oznámil červenú vlajku. Lando si do vysielačky povzdychol, že aj v tomto kole mohol atakovať pole position, no zrejme to myslel aj trochu s humorom. Na štvrtého Verstappena síce stratil len necelé dve desatiny, no je vysoko pravdepodobné, že v závere Q3 by zrýchlili aj ostatní.

„Úprimne, nebolo to úplne perfektné kolo, len jedno z tých, ktoré dnes boli vydarené. Musím však povedať, že auto je počas celého víkendu veľmi dobré. Cítim sa v ňom dobre a mal som potrebnú sebadôveru na to, aby som dal kolá dokopy vtedy, keď to bolo potrebné. Len škoda, že nám ešte niečo málo chýbalo, aby sme bojovali aj s dvomi top tímami. Z piateho miesta sa však veľmi teším,“ skonštatoval 22-ročný rodák z Bristolu.

Uvidíme paralelu s minulým rokom? Aj vtedy sa Norris kvalifikoval piaty a kvalifikáciu nám rovnako ako dnes predčasne ukončila nehoda. V nedeľu navyše hrozí dážď, ktorý britskému pilotovi zvykne sedieť.

„V závere kvalifikácie niekto nabúral, no…“ pousmial sa Lando Norris pri otázke, či si po roku opäť trúfa na pódium. „V prvom je dôležité získať dobré body. Dnes beriem piate miesto. Čakajú nás dlhé preteky, problémy môžu postretnúť ako súperov, tak aj nás. Nikdy neviete. Pred Monakom je vždy náročné nastaviť si očakávania.“

McLaren sa na úvodnom podujatí v Bahrajne obrovsky trápil v pomalých zákrutách. Tých je v Monaku plno, no „papájovým“ to v kniežatstve zrejme aj vďaka vylepšeniam sedí a Norris štartuje pred obomi Mercedesmi. „Vieme, že pomalé zákruty sú našou slabinou. Z nejakého dôvodu sa to však v Monaku vždy zmení. Možno preto, že na tejto trati musíte zmeniť celú filozofiu nastavenia auta. Veci zrazu idú úplne opačným smerom, než sme čakali.“