logo F1online.sk

Je to prekvapujúce, hovorí Norris po vydarenom piatku

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl27. 5. 2022

Lando Norris ešte stále nie je v stopercentnom zdravotnom stave, no v Monaku mu to zatiaľ sedí. V oboch tréningoch obsadil piatu priečku a pred víkendom si dáva odvážny cieľ.

Mladý Brit pred tréningmi vynechal mediálne povinnosti, následne sme ho však videli v plnej akcii na trati. „Ešte nie som zdravotne úplne stopercentný. Cítim sa výrazne lepšie než pred týždňom, miestami ma ešte potrápi hrdlo či kašeľ, no horúčka už nie. Celkovo som v oveľa lepšej kondícii než v Barcelone, navyše mám za sebou solídny piatok. Môžem byť spokojný,“ usmieval sa Lando Norris počas rozhovoru.

V Monaku to rodákovi z Bristolu zatiaľ naozaj sedí. Zatiaľ úspešne nadväzuje na výborné minuloročné predstavenie, keď sa kvalifikoval piaty a do cieľa prišiel tretí. Na druhej strane, stále to je „len“ piatok a skutočne reprezentatívne časy uvidíme až v sobotu.

Celkovo však Norris v piatok absolvoval celkom 55 kôl a „rezervoval“ si pre seba piate miesto. Kritický moment prežil v FP2 po kontakte s bariérou v prvej zákrute, no jeho monopost nebol vážnejšie poškodený a zakrátko opäť vyšiel na trať.

„Monako si vždy užívam. Je to trať, ktorá vás potrestá. Hľadáte limity, ktoré zároveň nikdy netúžite úplne nájsť. Len sa snažíte ísť doslova na hrane. Auto funguje dobre, rovnako ako pred rokom. Teraz však máme úplne nový monopost, preto ho ešte musíme do soboty poriadne pochopiť. Zatiaľ vyzeráme dobre. Od úvodu som mohol na to tlačiť, čo je v Monaku veľmi dôležité.“

Lando bol v piatok najrýchlejším pilotom mimo Red Bullu a Ferrari. Kým v Barcelone či Miami sa to zdalo ako nemysliteľné, tak v Monaku by McLaren minimálne na základe piatkových časov mohol atakovať aj Mercedes. „Mercedes je veľmi blízko, taktiež AlphaTauri. Je prekvapujúce čo i len povedať, že sme po piatku pred Mercedesom. Očakával som presný opak. Samozrejme, naším cieľom do zvyšku víkendu bude, aby sme zostali pred nimi,“ doplnil Norris.

Podľa šéfa tímu Andreasa Seidla bol úvodný tréning v podaní McLarenu jedným z najlepších v sezóne. Vyzdvihol aj to, že jeho jazdci nemali žiadne problémy aj v súvislosti s obmedzeným počtom náhradných dielov. Akoby tým nechtiac privolal tvrdú nehodu Daniela Ricciarda z FP2, ktorá si bude vyžadovať opravy…

„Obe autá fungovali veľmi dobre, jazdci sa v nich dobre cítili. Zažili sme dobrý štart do víkendu,“ skonštatoval Andreas Seidl. V prípade Landa Norrisa aj po druhom tréningu platí, že do monackého podujatia vykročil naozaj správnou nohou…