logo F1online.skF1online.sk

Zaostávame za Ferrari a musíme zabrať, znie z tábora Red Bullu

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala27. 5. 2022

Papierové predpoklady sa zatiaľ napĺňajú; piloti Red Bullu zistili, že ich súperi z Maranella majú v uličkách kniežatstva lepšie tempo ako oni. Rozostupy sú však také veľké, že červení býci zostali až zaskočení. Obaja zdôrazňujú, že treba zabrať.

V piatok bol Sergio Pérez rýchlejším jazdcom Red Bullu. Na domáceho Charlesa Leclerca však stratil takmer štyri desatiny sekundy, Max Verstappen ešte o pár stotiniek viac. Na takom krátkom okruhu ide o skutočne priepastný rozdiel.

Technická trať, ktorá neodmení rýchlosť Red Bullu na rovinkách, svedčí monopostu F1-75. “Áno, boli sme prekvapení,” okomentoval obrovské manko na Ferrari Sergio Pérez pre Sky Sports. “Očakávali sme, že nejaká strata tam bude, ale nie až taká veľká. Čaká nás veľa práce, no uvidíme. Rozhodovať sa bude v tretej časti kvalifikácie.”

Sergio Pérez môže byť po piatku o čosi spokojnejší než jeho tímový kolega. Aj Nico Rosberg si všimol, že Verstappenovi ešte chýba dostatočné sebavedomie, čo sme mohli sledovať najmä pri brzdení do prvej zákruty. Holanďan musel viackrát využiť výbehovú zónu.

“Boli to dobré dva tréningy, hoci pretekové simulácie boli v tej premávke náročnejšie,” hodnotil Mexičan. “Zdá sa, že z celkového pohľadu strácame na Ferrari. Dnes boli veľmi silní, nuž sa pustíme do analýz a pokúsime sa zistiť, čo sa s tým dá robiť.”

Max Verstappen sa s tým snažil čo-to spraviť už v piatok, a preto testoval rôzne nastavenia. Zatiaľ nenašiel to ideálne. “Skúšali sme tu pár vecí, zisťovali, ako sa auto bude správať. V prvom tréningu som bol o čosi spokojnejší než v tom druhom. Keď máte o trochu lepší balans, môžete na to aj viac zatlačiť a získate aj viac času na kolo.”

“Je však jasné, že v porovnaní s Ferrari toho budeme musieť nájsť viac. Teraz ide len o to doladiť vyváženie monopostu,” poznamenal priebežný líder šampionátu, ktorému sa nové autá v Monaku zdajú byť trochu ťažkopádne.

“Cítite tú hmotnosť áut, sú o čosi ťažšie, pomalšie, a viac vás nadhadzuje, keďže sú nastavené tuhšie. Ale je to v poriadku, možno je to náročnejšie z hľadiska výhľadu. Jazdiť tu je veľmi hektické,” očakáva rušnú kvalifikáciu Verstappen.

Súvisiace články

Diskusia