logo F1online.sk

Bottasa nezaujímajú psychologické hry, na Hamiltona má prostejší recept

Lewis Hamilton a Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala31. 7. 2020

Čo jednému pomohlo, inému nemusí. Tak to vidí Valtteri Bottas v tohtoročnom súboji o majstrovský titul. Vraj v ňom nechce na Lewisa Hamiltona vytiahnuť psychologické triky, ktorými to kedysi skúšal Nico Rosberg. Podľa Bottasa to je zbytočné míňanie energie.

Nico Rosberg sa netají tým, že si v súbojoch s Lewisom Hamiltonom pomáhal všakovakými spôsobmi. V roku 2016 azda aj vďaka tomu vyhral šampionát, no po ňom bol už taký vyčerpaný, že nečakane ohlásil koniec svojej formulovej kariéry.

“Odkedy som v tomto tíme, tak tituly získava Lewis. Viem, že Lewisa musím poraziť, ak chcem byť majster sveta, ale to musia dokázať aj všetci ostatní,” vysvetľoval ešte vo štvrtok na okruhu v Silverstone Valtteri Bottas. “Je to len v náš prospech, že ako tím máme takúto výhodu.”

“Ale nič to nezmení. Z mentálnej stránky to bude chcieť iný prístup,” pokračoval. “Vynárajú sa otázky okolo psychologických hier a podobne. Ja chcem celú svoju energiu koncentrovať na jazdenie. Chcem, aby moje výkony boli na vrchole. Dobré výsledky chcem zbierať tvrdou prácou a tým, že na tom budem po mentálnej a psychickej stránke čo najlepšie.”

“Nebudem míňať energiu na nič iné ako na moje výkony. Verím, že toto je cesta, a to aj pre nás ako tím, ak si chceme udržať túto výhodu, ktorú momentálne máme. Musíme pracovať spoločne. Myslím si tiež, že s Lewisom na seba navzájom veľmi dobre tlačíme, až na hranu, neustále, nonstop. Je pozitívne, že ma posúva až na moje limity. O sebe objavujem nové veci a tiež o mojom jazdení, čo je dobré.

Ako teda vyzerá Bottasov víťazný plán? “Môj plán je ísť na plný plyn, vydať zo seba maximum a dúfať, že to bude na titul stačiť. To je všetko. Napokon, je to dosť jednoduché.”

Je otázne, či tento “plán” Bottasovi prinesie želané výsledky, keďže prakticky rovnako na to šiel aj po minulé roky. V každom prípade sa zdá, že mu pomôže aspoň predĺžiť si svoju kariéru v Mercedese. Bottas očakáva, že v najbližších týždňoch bude podpísané predĺženie jeho zmluvy.

“Toto je špecifický ročník, máme za sebou len tri preteky, takže preto nemám pocit, že by sa to nejako naťahovalo. Ale veci sa určite hýbu správnym smerom. Myslím, že to bolo minulý alebo predminulý týždeň, čo sme sa o tom začali seriózne baviť,” prezradil Bottas, ktorý sa vraj ale neponáhľa. “Dúfam, že to čoskoro uzavrieme, ale zatiaľ sa všetko hýbe správnym smerom. Ešte som nič nepodpísal, ale nepanikárime. Z oboch strán cítiť dôveru.”