logo F1online.sk

Leclerc o pneumatikách: Oproti piatku sme auto kompletne zmenili

Carlos Sainz st. a Charles Leclerc
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 5. 2022

Pilot Ferrari Charles Leclerc dokonalo predviedol v španielskej kvalifikácii svoje schopnosti. Urobil chybu a čelil veľkému tlaku, no opäť preukázal, že soboty sú jeho „šálka kávy“. Vybojoval tak už svoju trinástu pole position v kariére, hoci si dobre uvedomuje, že v nedeľu bude rozhodovať pretekové tempo.

Trinásť kvalifikačných primátov v kariére je vzhľadom na okolnosti veľmi solídne číslo. Napríklad taký Max Verstappen ich má štrnásť. Leclerc v tejto sezóne takisto ešte nepodľahol tímovému kolegovi ako v kvalifikácii, ani v pretekoch. Dnes musel Carlos Sainz zniesť ďalšiu facku, keď napriek všetkému zaostal za Leclercom o viac ako štyri desatiny.

„Neviem, či to bol môj najlepší kvalifikačný výkon,“ hovorí s úsmevom Charles. „Určite, že okolnosti neboli jednoduché, ale pamätám si, že Singapur 2019 bolo takisto celkom dobré kolo, v ktorom mi zadok viackrát ustrelil. Dnešné kolo je však do určitej miery tiež špeciálne kvôli tej chybe predtým. Vedel som, že mám len jednu šancu a dokázal som z toho vyžmýkať všetko.“

„V Q2 som takisto nemal k dispozícii čerstvé pneumatiky, takže som od Q1 nevedel, akú má trať úroveň priľnavosti. Odviedli sme však dobrú prácu a zareagovali na evolúciu trate. Som teda veľmi, veľmi spokojný,“ povedal monacký pretekár.

Je síce pravda, že Charles sa pod tlak dostal sám svojou chybou, no zareagoval perfektne. Beztak je o ňom známe, že v tomto „penaltovom rozstrele“, ktorým kvalifikácia je, zo seba dokáže dostať to najlepšie.

„Cítil som trochu tlak, ale je to súčasť tejto hry. Vo Formule 1 ste stále pod tlakom, najmä ak jazdíte za Ferrari. Nebolo to teda oveľa viac než obvykle,“ povedal Leclerc.

Ferrari však má pred nedeľou nemalý problém, ktorým je pretekové tempo. Monopost F1-75 síce dostal vylepšenia, ale napriek tomu v piatok doslova požieral svoje pneumatiky. Kvôli tomu nebude Scuderia v nedeľu favoritom. Tým bude istotne Red Bull.

„Myslím, že sa treba venovať manažmentu pneumatík. V posledných dvoch pretekoch sme videli, že v porovnaní s Red Bullom je to naša veľká slabina. Oproti piatku sme v sobotu auto kompletne zmenili a v treťom tréningu bolo cítiť zlepšenie,“ hovorí Leclerc s drobným optimizmom.

„Na druhej strane, boli sme jediní, ktorí v treťom tréningu absolvovali pretekové simulácie. Netušíme teda, ako na tom sme v porovnaní s ostatnými. Musíme si teda počkať na zajtra,“ dodal Charles.