logo F1online.sk

Veľa ľudí ma pred Alonsom varovalo, tvrdí Ocon

Fernando Alonso a Esteban Ocon
© Alpine
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková19. 5. 2022

Fernando Alonso si v kráľovnej motoršportu vybudoval nelichotivú povesť nepríjemného tímového kolegu, a to najmä v čase súbojov s Lewisom Hamiltonom či Felipem Massom. S týmto názorom sa však nestotožňuje Esteban Ocon, ktorý s ním aktuálne zdieľa garáž stajne Alpine.

Po tom, čo sa dvojnásobný šampión začiatkom roka 2021 rozhodol vrátiť do F1, sú obaja piloti tímovými kolegami. Ocon priznáva, že pred Alonsovým príchodom ho viacerí upozorňovali na to, aby si vzhľadom na Španielovu zlú povesť naňho dával pozor.

Tieto chýry zrodili súboje medzi ním a Lewisom Hamiltonom v McLarene v roku 2007, ako aj s Felipem Massom počas niekoľkoročného pôsobenia vo Ferrari. Brazílčan Alonsa dokonca vtedy obvinil z toho, že rozdelil tím na polovicu.

Ocon však tvrdí, že v 40-ročnom Alonsovi vidí len to dobré, a to skúseného pretekára, s ktorým sa mu dobre bojuje na trati a zároveň spolupracuje mimo nej. Španielskeho kolegu v podcaste Beyond the Grid označil za „veľmi zábavného chlapíka“.

Francúz si vraj hneď po prvom stretnutí uvedomil, že majú veľa spoločného, a to najmä posadnutosť pretekaním. „Veľa ľudí v padoku mi hovorilo, aby som si dával pozor: ‘Fernando je tvrdý na svojich tímových kolegov, má komplexy’ a podobné veci. A ja som si pomyslel, uvidíme, chcem si urobiť vlastný úsudok.“

„Pamätám si, ako sme sa stretli v Imole a on len počúval, veľa testoval a ja som sa len snažil od neho učiť a zistiť, ako to s ním pôjde. Keď nastúpil do vozidla, uvedomil som si, že máme veľa spoločného. Neviem, ako veľmi majú ostatní jazdci radi autá a preteky všeobecne, ale myslím si, že obaja ich milujeme viac ako všetci ostatní tu. A viete, dokazuje to tým, čo robí,“ hovorí nadšene Ocon.

Rodák z krajiny galského kohúta nešetrí chválou na svojho staršieho kolegu. „Vyhral dva tituly, jedny z najprestížnejších pretekov na svete – 24 hodín Le Mans a stále je vo Formule 1, aby na trati odovzdal všetko. A je stále rovnako rýchly, ako bol!“

Ocon je predovšetkým spokojný s tým, že Alonsovi môže veriť ohľadom férového pretekania na trati. Ešte sa totiž nezrazili, aj keď v tomto ročníku boli k tomu počas intenzívneho súboja v Saudskej Arábii nebezpečne blízko. „Pamätám si, ako som s ním prvýkrát pretekal, keď bol v McLarene a ja vo Force India, vždy som s ním zvádzal veľké súboje a bolo to tesné – ale on bol vždy férový a bolo to dobré pretekanie. Viem, že po tejto stránke mu môžem dôverovať.“

„Je to veľmi zábavný chlapík a veľa spolu vtipkujeme. Som veľmi rád, že som jeho tímovým kolegom. Je pre mňa česť pracovať po jeho boku. Je skvelé, že sa navzájom tak tlačíme, pretože viete, že to posúva tím na úroveň, ktorú sme v minulosti asi nemali,“ prehlásil 25-ročný pretekár.