logo F1online.sk

Wolff o tom, či Russell zatieňuje Hamiltona: Môžem sa len pousmiať

George Russell
© Steve Etherington/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala18. 5. 2022

George Russell odvádza v Mercedese excelentnú prácu, čo už viacerých bývalých jazdcov primälo k vyhláseniam o “výmene stráží” v Brackley. Stáva sa z mladíka tímová jednotka? Toto Wolff také špekulácie odmieta a trvá na tom, že ide len o hry zo strany médií.

Keď prekonáte svoj vrchol, padáte rýchlo; George Russell sa nesie na vlnách, Lewis Hamilton sa snaží neutopiť; Som si istý, že Russell už Lewisovi začína vadiť. To je len výber vyjadrení niektorých bývalých pretekárov, ktorí majú jasno v tom, kto začína v Mercedese preberať opraty.

Je Russell už skutočne pred Hamiltonom? Kým Marc Surer, Ralf Schumacher i Jacques Villeneuve si to myslia, Toto Wolff krúti hlavou. “Tieto reči ani nesledujem. Keď už nejaký komentár zachytím, musím sa len pousmiať,” reaguje pre rakúsky portál oe24.at. “George odvádza dobrú robotu, ale presne to sme aj od neho očakávali, preto je v Mercedese.”

Lewis Hamilton i napriek tomu nepôsobí veľmi sebaisto a azda by sme mu mohli vyčítať, že namiesto jazdenia sa zaoberá druhotnými témami, napríklad zákazom šperkov. Takáto strata koncentrácie môže len upevniť dojem, že Russell je tým pilotom, ktorý ťahá Mercedes dopredu.

“Ja som si v tíme nič také nevšimol,” komentuje Hamiltonovo údajné poľavenie v koncentrácii. “Toto sú len také šumy v pozadí, ktoré potom médiá púšťajú do éteru. Lewis a George tlačia jeden na druhého.”

Možno by sme mohli argumentovať, že Hamiltonovi sa na Russella zatiaľ veľmi tlačiť nedarí. V piatich veľkých cenách dokázal skončiť pred ním len raz. A možno je pravdou to, že mladík sa vo Williamse čo-to o náročných monopostoch naučil. Na rozdiel od neho Hamilton si už privykol na špičkové stroje, z ktorých častokrát nemusel žmýkať absolútne maximum.

Nielen z Hamiltonovho, ale z pohľadu celého tímu však bude lepšie, ak Mercedes vyrieši svoje aktuálne problémy. “Stále nerozumieme nášmu autu. Počas piatkového tréningu v Miami sme mali ozaj dobrý deň a patrili sme k najrýchlejším. V sobotu sa zrazu všetko zmenilo, minimálne zmeny v nastaveniach mali obrovské dopady.”

Medzičasom azda Mercedes zistil, o ktoré zmeny išlo a v Barcelone to aj využije. “Barcelona bude zaujímavá, pretože vo februári sme tu testovali s rýchlym autom. Teraz chceme pokračovať, mohlo by to predstavovať taký menší míľnik. Musíme však zostať realistami: Stále sme len tretí za Red Bullom a Ferrari.”

Wolff i napriek tomu nechce odpisovať Mercedes z boja o titul. “Nie, to vôbec nie. Za nami sú len piate preteky, ešte nemôžeme nič odpisovať, opäť sa výhoda môže vrátiť k nám. A ani bodovo nie sme príliš pozadu.”

Na rozdiel od Mercedesu vo Ferrari a v Red Bulle podobné problémy neriešia, ich inžinieri sa môžu koncentrovať na hľadanie čistého výkonu. Podľa šéfa strieborných je tohtoročný boj o titul zatiaľ iný: Max Verstappen môže jazdiť o čosi uvoľnenejšie.

Môže ho ešte niekto zastaviť? “Max vlani jazdil v horšom aute, akoby od toho závisel jeho život, a vyhral titul. Teraz má najrýchlejšie auto, takže všetko je preňho jednoduchšie. Veci sa otočili v jeho prospech.”

Súvisiace články