logo F1online.skF1online.sk

Do júla bez vylepšení. Haas volí inú taktiku ako konkurencia

Kevin Magnussen
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala17. 5. 2022

Kevina Magnussena a Micka Schumachera čakajú ťažšie veľké ceny ako tie v úvode sezóny. Haas totiž oznámil, že v Barcelone neplánuje predstaviť vylepšenia spolu s ostatnými, ale si chce ešte počkať. Toto čakanie bude navyše veľmi dlhé, nepôjde len o týždňový či dvojtýždňový odklad.

Haas začal vyvíjať tohtoročný monopost ako prvý a ťažil z toho v úplnom úvode ročníka. Postupom času sa však vo výsledkoch začína mierne prepadávať, pričom Španielsko by mohlo situáciu len zhoršiť. Platí totiž, že drvivá väčšina tímov už ukončila úvodnú fázu sezónneho vývoja a plody tejto práce chce predstaviť práve v Barcelone.

Americká stajňa sa však nikam neponáhľa. Od začiatku sezóny nepredstavila na monoposte žiadne výraznejšie zmeny a ešte dlho to tak aj zostane. Günther Steiner nedávno prezradil, že by po nasadení vylepšení najradšej videl výrazný výkonnostný posun vpred.

“Španielsko býva tým prirodzeným miestom, kam si ľudia prinesú novinky a myslím, že dosť veľa tímov to má aj v pláne,” hovorí Günther Steiner. “Neviem, o aký rozdiel sa postarajú a čo vlastne na každom aute predstavia.”

“My sme sa rozhodli vyčkať o čosi dlhšie. Stále si myslím, že v našom aute máme dostatočný výkon aj bez nich. Ten výkon však musíme odomknúť aj na trati, čo sa nám občas podarilo, občas nie. O štyri či päť veľkých cien budeme mať dobrý balík noviniek, tým som si istý,” nepochybuje o rozsahu vylepšení šéf stajne. “Momentálne neviem, čo predstavia ostatní, ale budúci pondelok budem oveľa múdrejší.”

Prečo Haas tak dlho otáľa s novinkami? Nad dôvodmi môžeme len špekulovať, no takýto posun má svoju výhodu. Haas bude mať takmer poldruha mesiaca na to, aby si dôkladne poobzeral barcelonské vylepšenia ostatných a skopíroval tie najlepšie vychytávky.

Dovtedy však studňa nesmie vyschnúť. Ak sa Haas teraz prepadne, neskôr sa to bude dobiehať oveľa ťažšie. Nuž a po Miami to nevyzerá až tak optimisticky. “V kvalifikácii aj v pretekoch to bolo sklamanie, ale musíme zostať pozitívne naladení.”

“Plusom je, že máme dobré auto, musíme ho len správne nastaviť a dobre pracovať s pneumatikami. Vtedy auto žije. Mohli sme to vidieť aj počas pretekov v Miami. Pred výjazdom safety caru sme získavali pozície, no potom sme sa prepadli. Na to sa musíme koncentrovať. Sme sebavedomí, že máme dobrý stroj a získame s ním body, ktoré potrebujeme,” doložil temperamentný Tirolčan.

Súvisiace články

Diskusia