logo F1online.sk

Alpine: Chýbajúce body nás trápia rovnako ako Fernanda

Fernando Alonso pred Strollom a Vettelom
© XPB Images/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala16. 5. 2022

Alpine v úvode sezóny ťaží z toho, že monopost A522 poskakuje o poznanie menej než autá ostatných. Na bodovom konte Fernanda Alonsa to napriek tomu vôbec nevidieť, čo dvojnásobného majstra sveta evidentne deprimuje. Šéf Alpinu Laurent Rossi hovorí, že je z toho rovnako sklamaný.

Alonso má za sebou päť víkendov, ktoré sa zakaždým vyvíjali sľubne, no väčšina z nich sa skončila katastrofou. V Saudskej Arábii a v Imole musel odstúpiť pre technické problémy, resp. chybu Micka Schumachera, v Austrálii doplatil na výjazd bezpečnostného vozidla a v Miami mu body vzali komisári, keď mu udelili dva päťsekundové tresty.

Sčítané, podčiarknuté, Alonso má po piatich veľkých cenách stále len dva bodíky. Je jasné, že Alpine zatiaľ nedokáže pretaviť svoju rýchlosť do výsledkov. “Áno, to je pravda,” uznáva výkonný riaditeľ Alpinu Laurent Rossi. “Naďalej však máme hlavy sklonené a pokračujeme v práci. Tú slušnú kvalifikačnú rýchlosť potrebujeme prekonvertovať aj do konzistentnej a udržateľnej pretekovej.”

“Buďme k sebe úprimní, to sa nám v prvých pár veľkých cenách nepodarilo. Preto sme nezískali body. Ide tu len o hľadanie kompromisov, o to nastaviť svoje auto inak,” zamýšľa sa 47-ročný Parížan.

Nájsť vhodný kompromis medzi kvalifikačnou a pretekovou rýchlosťou je úloha pre inžinierov, piloti to následne musia čo najlepšie využiť. Fernando Alonso nás už od začiatku sezóny presviedča, že on odvádza maximum, dokonca vraj podáva najlepšie výkony za posledných desať rokov.

Niet sa čomu čudovať, že je pri pohľade na jazdecký šampionát sklamaný. “Áno, samozrejme. My sme rovnako frustrovaní ako on, ja som frustrovaný,” zdôraznil Rossi. “Zatiaľ má len dva body, pritom keď sa ľudí na to spýtate, oni vám azda povedia, že podľa nich je na nejakom štvrtom mieste. Vždy je totiž vpredu. Mal veľkú smolu.”

Svoj podiel viny má na tom aj samotný Alpine. “Ide tu aj o všetky zlyhania a problémy, ktoré nás postretli. Dúfame, že sa to čoskoro otočí a ukáže to. Naozaj je v skvelej forme.”

Súvisiace články