logo F1online.sk

Russell bol jednou nohou v DTM, všetko zmenil jeden telefonát

George Russell
© Twitter/George Russell
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 7. 2020

Veľký talent svetového motoršportu George Russell je súčasťou Formuly 1 druhý rok. Svojimi schopnosťami už stihol všetkých presvedčiť o tom, že sa do najvyššej motoristickej triedy dostal právom. V jeho mladej kariére však rozhodne nešlo všetko hladko.

Zvlášť kritické obdobie jeho kariéry prišlo v rokoch 2015 a 2016, kedy jazdil európsku Formulu 3. Vo svojom prvom roku bol súčasťou tímu Carlin (s motormi Volkswagen), ktorému sa však vôbec nedarilo. George síce svojich tímových kolegov Calluma Ilotta a Tatianu Calderon zadupal do zeme a celkové šieste miesto bolo dobrým výsledkom, no prekonali ho Rosenqvist, Giovinazzi, Leclerc či Stroll.

Druhý rok prestúpil k Hitechu. Skúsenejší a s lepším tímom poskočil na tretie miesto, nestačil len na Lanca Strolla a Maxiho Günthera vo farbách dominujúcej Premy. Bez titulu a bez poriadnej podpory sa zdalo, že sen o Formule 1 bude musieť počkať. Rozhodol sa preto preskúmať možnosti a skúsiť šťastie inde.

„V skutočnosti som bol neoficiálnym rezervným jazdcom BMW v DTM,“ povedal Russell v najnovšom podcaste Beyond The Grid. „Absolvoval som nováčikovské testy a šlo to naozaj veľmi dobre. Všetko smerovalo k podpisu zmluvy pre sezónu 2017.“

„V tom momente som akceptoval fakt, že nemám žiadnu podporu, ktorá by mi pomohla do Formuly 1. Žiadny z tímov nemal žiadny veľký záujem. Už som bol nastavený na DTM, kde sú platové podmienky veľmi dobré. S výnimkou F1 to bola asi tá najlepšia možnosť a bol som pripravený vydať sa touto cestou,“ spomína Russell.

V roku 2016 však prišiel moment, na ktorý George zrejme nikdy nezabudne. Sedel doma v napustenej vani a uvažoval, aké to v DTM bude, v tom zazvonil telefón. Na druhom konci bol Gwen Lagrue, manažér Estebana Ocona a poradca Mercedesu pre vývoj jazdcov.

„Keď som tak ležal vo vani, zavolal mi francúzsky chlapík, ktorý sa predstavil ako Gwen Lagrue… Povedal mi: ‚Ahoj George, práve som začal pracovať pre Mercedes a ty si prvý chalan, ktorého chcem podpísať.‘ Tam to celé začalo, vo vani v roku 2016. Podpísal som kontrakt, ktorý začal v roku 2016, oficiálne som sa stal jazdcom tímu v roku 2017,“ povedal Russell.

V januári 2017 Mercedes skutočne oficiálne oznámil podpis mladého Brita, ktorý sa miesto do DTM vydal do juniorskej GP3, zvyšok príbehu je už dobre známy. Tituly v GP3 i F2 a napokon podpis zmluvy s Williamsom pre sezónu 2019. Za ten čas sa už neraz špekulovalo o jeho presune do Mercedesu, no George napokon strávi v Grove aj svoju tretiu sezónu v F1.

„Byť posadený do rovnakého auta, vedľa jedného z najlepších pilotov vôbec, ktorý je s tímom už sedem rokov, to je poriadne vysoká latka,“ hovorí Russell. „Mám však sebadôveru, verím v svoje schopnosti, ale ktovie ako by to dopadlo.“

„Viem, že ma Mercedes plne podporuje, to je jasné už od prvého dňa. Veľa ľudí sa ma pýta, čo si myslím o ich posledných rozhodnutiach, no môj vzťah s Tomto Wolffom a Mercedesom to neovplyvnilo. Minulý týždeň sme mali spoločné raňajky a niekoľko hodín trvajúci rozhovor o všetkom možnom. Poviem to tak, že im plne dôverujem, verím, že na mňa myslia pokým podávam dobré výkony. Dúfajme, že mi dajú šancu,“ uzavrel Russell.