logo F1online.sk

Alonso sa nezaprel, nad súpermi získal výhodu už počas prehliadky jazdcov

Fernando Alonso
© Twitter/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala12. 5. 2022

Najdôležitejšou sekundou celého súťažného víkendu je vždy tá, keď v nedeľu zhasnú červené svetlá. Piloti sa na ňu poctivo pripravujú od prvého tréningu až po zahrievacie kolo, no vždy sa dá toho spraviť viac. V nedeľu nás o tom presvedčil Fernando Alonso, ktorý potvrdil, že prakticky bez prestávky pracuje na tom, aby na trati prekabátil ostatných.

Španielskemu matadorovi tesne ušla vstupenka do tretej časti kvalifikácie, a tak musel štartovať až z jedenástej priečky. Nemal však veľký strach, že by sa do elitnej desiatky neprebojoval. Alpine mal dobré tempo a skúsený Fernando Alonso ako vždy aj niečo v rukáve.

Keď riaditeľ pretekov zhasol červené svetlá, najlepší štart predviedol práve Alonso. Strollovu pozíciu získal bez boja, no Júkiho Cunodu, Landa Norrisa a po drobnom kontakte aj Lewisa Hamiltona predstihol v priebehu úvodného kola.

Pilot Alpinu na to totiž išiel šikovnejšie ako súperi; v prvej zákrute sa sebavedomo — a možno aj trochu prekvapivo — držal na vonkajšej strane, zatiaľ čo mnohí sa trápili na vnútrajšku. Ak to však bolo pre niekoho prekvapivé, pre Fernanda určite nie. Počas prehliadky jazdcov totižto nemával len fanúšikom, ale sledoval aj trať a všimol si, že v prvej zákrute je vonkajšia strana prekvapivo čistá.

“Mal som dobrý štart, ale potom som sa rozhodol ísť v prvej zákrute na vonkajšok,” vysvetľoval svoje počínanie si Fernando Alonso. “Všimol som si to počas prehliadky jazdcov. Toto bola azda najdlhšia prehliadka jazdcov v dejinách.”

“Vďaka tomu sme zastavili za prvou zákrutou. Nuž som asi dvadsať sekúnd hľadel na vonkajšok prvej zákruty a mal som pocit, že tam by bol veľmi dobrý grip. Neboli tam žiadne zvyšky gumy, kamienky, skrátka nič. Bolo to veľmi čisté,” pokračoval dvojnásobný majster sveta.

Piloti už v piatok a v sobotu žiadali FIA, aby v priebehu noci čo najlepšie vyčistila trať. Možno si na vonkajšku prvej zákruty dali čistiace autá obzvlášť záležať, hoci okrem Alonsa si to všimol len málokto. “Tak som si povedal, že v prvej zákrute pôjdem po vonkajšku. Všetci veľmi opatrne brzdili na vnútrajšku a ja som tam získal pár pozícií.”

Alonso nebol jediný, kto sa v prvej zákrute rozhodol pre širší prejazd. Podobným spôsobom sa cez Carlosa Sainza dostal aj Max Verstappen, avšak sám uznal, že ho množstvo gripu na vonkajšku “prekvapilo”.

“Na štarte som nevedel, čo mám čakať, ale dobre som sa odpichol. V prvej zákrute som zbadal príležitosť ísť po vonkajšku, tak som to vyskúšal. Našťastie to zafungovalo,” pousmial sa Max Verstappen, ktorý doplnil, že neskôr sa už na túto časť neoplatilo ísť. “Opäť sa to tam začalo zhoršovať a zhoršovať.”