logo F1online.sk

Elkann: Binotto má moju absolútnu dôveru

John Elkann
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 7. 2020

Personálne zmeny v Scuderii Ferrari sa nekonajú, aspoň nateraz. Šéf automobilky i koncernu Fiat Chrysler Automobiles John Elkann akékoľvek prekopávanie personálu tímu odmieta. Súčasný šéf Mattia Binotto má jeho plnú dôveru.

„Má moju absolútnu dôveru,“ vyhlásil Elkann rozhodne pre La Gazzetta dello Sport. „Má schopnosti, aby voviedol tím do nového víťazného cyklu. Bol jeho súčasťou už v časoch Jeana Todta a Michaela Schumachera.“

„S ním stojíme na jasných základoch. Naše slabiny dobre poznáme, no chceme ísť ďalej a začať opäť vyhrávať s našimi mladými a ambicióznymi jazdcami.“

Keď už sme pri tých pilotoch, Elkann vysvetlil aj to, prečo Sebastian Vettel už pre Scuderiu nie je tým správnym mužom. „V poslednej dekáde za nás jazdili šampióni ako Alonso alebo Vettel, ktorí už predtým boli majstrami sveta. Je to však náročné začínať nový cyklus a chcieť od tých, ktorí vyhrávali, aby boli trpezliví. Pri mladých jazdcoch, ktorí majú budúcnosť pred sebou to je iné.“

„Kladieme základy niečoho veľkého a dĺžka kontraktu, ktorý sme podpísali s Charlesom je toho dôkazom. On i Carlos sa usadia v Maranelle a našim inžinierom budú čo najbližšie. Nové auto sa postaví presne na základe ich požiadaviek,“ povedal Elkann.

Nanešťastie však aj sám newyorský rodák pripúšťa, že Scuderia toho v krátkodobom časovom horizonte veľa nestihne. Aj fanúšikov preto vyzýva, aby nepoľavili vo svojej neochvejnej podpore.

„Fanúšikovia trpia minimálne toľko, koľko trpíme my, no naďalej nás neuveriteľne podporujú. Je preto dôležité byť k nim úprimný. Je pred nami dlhá cesta,“ povedal Elkann.

„Keď sme koncom 90-tych rokov začali úspešný historický cyklus, prišiel po dvadsaťročných suchotách, ktoré trvali od roku 1979. Fanúšikovia vedia, že zo seba odovzdáme všetko, do každej veľkej ceny dáme úplne všetko, nechcem ich však klamať. Chceme vyťažiť maximum z rokov 2020 i 2021 a v roku 2022 byť opäť konkurencieschopní. Taký je cieľ,“ vyhlásil.

„Je ťažké čokoľvek predikovať a nie je správne dávať falošnú nádej, no do roku 2022 sa chceme zaradiť znovu medzi tých najlepších. Chceme priniesť do Ferrari opäť víťaznú kultúru. Budeme pracovať na kolektíve tak, ako Juve (futbalový klub Juventus Turín, ktorý taktiež kontroluje Elkann a rodina Agnelli, pozn. red.) v posledných desiatich rokoch. Ako kolektív sme silnejší, nie je to o individualitách,“ uzavrel Elkann.