logo F1online.sk

Komisári boli k Alonsovi nekompromisní. Skrátil si trať, vzali mu body

Fernando Alonso
© XPB Images/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala9. 5. 2022

Fernandovi Alonsovi nevyšiel ani víkend na Floride. Hoci do cieľa dorazil na ôsmej priečke, komisári mu udelili dva päťsekundové tresty, ktoré španielskeho jazdca odsunuli až do druhej desiatky. Najviac ho bude mrzieť ten druhý prehrešok, keď si skrátil šikanu za trinástou zákrutou.

Po výjazde bezpečnostného vozidla to v strede poľa začalo vrieť. Fernando Alonso však už v tom čase jazdil s vedomím, že s najväčšou pravdepodobnosťou po prejdení cieľovou čiarou príde o aspoň jednu pozíciu. Už mal totiž na konte jeden päťsekundový trest za incident s Pierrom Gaslym.

Aby zabezpečil, že nevypadne z bodovaných priečok úplne, musel stíhať Valtteriho Bottasa a čo najviac sa vzďaľovať Mickovi Schumacherovi. V nájazde do najpomalšej sekcii okruhu však spravil drobnú chybu a šikanu si skrátil.

Pomohlo mu to: Bottasov pôvodný dvojsekundový náskok sa zmenšil o 0,9 sekundy, a zas Schumacherovo manko narástlo o jednu sekundu. Keď Haas prišiel o DRS, dostal sa navyše pod veľký tlak zo strany Estebana Ocona.

I napriek tomu, že pilot Alpinu na najdlhšej rovinke jemne zvoľnil, čo deklaroval aj vo vysielačke, komisári zhodnotili, že nespomalil dostatočne, aby vrátil celú získanú výhodu. Vyriešenie tejto situácie bolo o to naliehavejšie, že po aplikovaní prvého päťsekundového trestu bol Alonso papierovo deviaty len 0,237 sekundy pred Albonom — neskončil by náhodou až za ním, keby spomalil dostatočne? Túto otázku si azda položili aj komisári.

A zrejme zhodnotili, že áno. V poradí druhý päťsekundový trest spôsobil, že Alonso spadol na jedenáste miesto za Lancea Strolla. Pripomeňme, že Daniel Ricciardo mal takisto päťsekundovú penalizáciu, takže z Alonsovho trestu napokon neprofitoval on, ale Aston Martin.

“Preteky sme dokončili na bodoch, čo je fajn, hoci šťastie nás stále obchádza. Ten safety car na konci prišiel v perfektnej chvíli pre ľudí, ktorí štartovali na hardoch,” rečnil po pretekoch Fernando Alonso, keď ešte netušil, že v Miami v skutočnosti nebodoval. “Tam sme prišli o pár pozícií, ale jedného dňa bude stáť šťastie na našej strane. Ale užil som si preteky, na štarte som bol agresívny a získal som, myslím, že štyri miesta.”

Dvojnásobný majster sveta teraz bude uvažovať, čo ľutovať viac — či súboj s Gaslym, alebo skrátenie si trate. Za prvý incident sa však už ospravedlnil. “Aj pri Pierrovi som bol agresívny, možno až príliš. Spravil som chybu a brzdil neskoro. Päťsekundový trest som si zaslúžil.”

“Spravil som chybu, aj mne sa to občas stane. Mick ma roztočil v Imole a zničil mi preteky, dnes som ja zničil Pierrove. Je mi ho ľúto, pretože viem, ako sa cíti. Nebola to jeho chyba. Je tvrdé nedokončiť preteky, keď vás niekto trafí zozadu. On mal smolu, ja som spravil chybu,” kajal sa Alonso.

Gasly chcel po kontakte pokračovať a pustil sa do ďalšieho kola, aby preveril stav svojho auta, no dominovým efektom zničil nedeľu i Landovi Norrisovi.

Alonsovi sa v priebehu piatich veľkých cien i napriek slušnému monopostu podarilo bodovať len raz.

Súvisiace články