logo F1online.sk

Péreza mrzí päť stotín sekundy: Bolí to

Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 5. 2022

V treťom tréningu bol zo všetkých najrýchlejší, v kvalifikácii sa však nedokázal prebojovať na lepšie ako štvrté miesto. Sergia Péreza kvári kvalifikačný výsledok o to viac, že na druhého Carlosa Sainza stratil len päť stotín sekundy. Čo sa pilotovi Red Bullu prihodilo?

Do Miami si našla cestu aj početná enkláva mexických fanúšikov, no ich hrdina ich zatiaľ nedokázal potešiť výsledkom, ktorý by si želali. Počas kvalifikácie bol Sergio Pérez vyrovnaným súperom Maxovi Verstappenovi a aj Ferrari, ale v úplnom závere nedokázal dobrú rýchlosť pretaviť aj do posledného kola.

“Pár vecí nám nevyšlo, ako sme chceli,” vysvetľoval Sergio Pérez. “Na prvej sade pneumatík v Q3 som mal nanič kolo, čo nás trochu zahnalo do kúta. Bola to katastrofa. Mal som príliš chladné pneumatiky, čo ma rozhodilo pred záverečným pokusom.”

Na mestských okruhoch sa jazdci usilujú priebežne si budovať sebadôveru a postupne posúvať svoje hranice čoraz ďalej. Ak v tomto slede rýchlych kôl spravíte krok vzad, v Q3 už len málokedy dobehnete zameškané. Pérez sa preto v úplnom závere vytrápil v technickej sekcii, ktorá chyby neodpúšťa.

“V druhom sektore je to veľmi citlivé na pošmyknutie sa. Trafiť to správne nie je jednoduché a mám pocit, že sme to nezvládli optimálne. To bol môj najväčší problém. Pár stotiniek sekundy by ma nakoniec dostalo na druhé miesto. Pri takomto odstupe ste vždy sklamaní, pretože stačilo sa trošičku zlepšiť a mohlo byť z toho druhé miesto namiesto štvrtého,” banoval Pérez. “Keď začnete myslieť na to, aké boli tie rozdiely malé a tiež na svoje chybičky, bolí to.”

Na otázku, či po treťom tréningu bolo možné získať aj pole position, zareagoval slovom “jednoznačne”. V konečnom dôsledku však nechcel viniť stajňu z toho, že nemal optimálne pripravený monopost, aj keď jeho tím “pár vecí netrafil správne”. “Keď sa bavíme o pár stotinkách sekundy, tak to znamená, že som ja neodviedol takú robotu, akú som mal.”

V pretekoch to bude opäť súboj medzi Ferrari, ktoré je rýchle v zákrutách, a Red Bullom, ktorý sa zas bude hnať na rovinkách. Prvá veľká cena na Floride od roku 1959 by sa tak mohla postarať o peknú zápletku.

“Ferrari dokáže jazdiť na obrubníkoch oveľa lepšie než my. V pomalých úsekoch na nás získavajú veľa času, ale nedeľa bude o niečom inom. Bude to zaujímavý súboj,” dúfa Mexičan.

Súvisiace články